Foto: Flickr
Vodi poreklo iz srednje Evrope. Ova žitarica se gaji već 2000 godina u različitim delovima sveta, a pre nego što je počeo da se koristi kao hrana, upotrebljavao se i u medicinske svrhe.
Zašto je ovas zdrav – šta to ima u njemu?
- Ovas je prepun zdravih biljnih proteina! Zapravo je ovas “proteinski šampion” među žitaricama, imajući u vidu da se u 100g ovsa nalazi od 14 do 17 grama važnih proteina!
- Ovas obiluje vitaminima, a posebno iz B kompleksa (B5 i B6), kao i vitaminom E, pa je koristan za razvoj nervnog sistema. Vitamin E je i važan prirodni antioksidans koji “čuva” zdravlje svih ćelija organizma!
- Iako malo zrno, ono sadrži važne minerale: kalcijum, magnezijum, natrijum, kalijum, silicijum, gvožđe, mangan, selen, cink, bakar i fosfor, jod. Svi ovi minerali se nalaze u značajnoj količini u zrnu ovsa i dugotrajnom redovnom upotrebom zadovoljavaju potrebe organizma.
- Ovas ima fantastičan efekat na regulaciju šećera u krvi, pošto NE sadrži “brze” šećere! Naprotiv, ima zdrave ugljene hidtrate, koji se postepeno preuzimaju iz creva i tako omogućavaju duži period sitosti, bez naglog “skoka” nivoa šećera! Zato je ovas važan za prevenciju šećerne bolesti, ali pomaže dijabetičatrima da se lakše izbore sa ovim oboljenjem.
- Kao i ostala biljna hrana ovas NE sadrži holesterol, ali je nesumnjivo dokazano da snižava nivo lošeg holesterola u organizmu!
- Ovas sadrži beta glukane koji imaju brojne korisne funkcije – od “pojačavanja” imuniteta, do čuvanja zdravlja srca i krvnih sudova. Čak 4 grama beta glukana ima na 100 grama ovsa!
- Ukoliko je uključen u dužem periodu u ishranu, ovas pomaže u čišćenju (detoksikaciji) organizma od štetnih materija.
Ovas se jede sirov, kuvan, pečen, sladak ili slan. Ovseni keksići su odličan izbor za zdravu užinu!
Tekst je napisan u saradnji sa brendom Jaffa. Više o proizvodima pročitajte na Jaffa.rs/ocake
Komentari 0