Foto: Flickr
Pravilna i izbalansirana ishrana dece je cilj svakog roditelja. Decu od najranijeg perioda treba naučiti da jedu zdravo, unose hranljive sastojke i izbalansirane obroke.
Žitarice, posebno žitarice od celog zrna su bitan deo zdrave ishrane i zauzimaju važan udeo u piramidi ishrane. One su izvor složenih ugljenih hidrata, vitamina i minerala. Imaju nizak procenat masti i sadrže veliki procenat vlakana. Ishrana bogata vlaknima je značajna zbog duže sitosti, snižavanja nivoa šećera i holesterola (masti) u krvi i regulacije probave. Žitarice su glavni izvor energije u organizmu.
Korišćenje žitarica sa celim zrnom je povezano sa smanjenjem rizika kardiovaskularnih bolesti, razvoja gojaznosti, pojave hipertenzije i drugih bolesti savremenog doba. Bitno je da u nazivu žitarice koja se koristi stoji žitarica od celog zrna, a ne nazivi poput – obogaćena pšenica, jer je ovakvoj pšenici prvo opna odstranjena a zatim su veštačkim putem dodati vitamini.
Ishrana dece treba da je raznovrsna, da obuhvata tri glavna obroka i dve užine. Zbog rasta i aktivnosti deci su potrebni češći obroci jer deca brže troše energiju, a važno je da ishranom budu obuhvaćene sve grupe namirnica: mleko, meso, voće, povrće i žitarice.
Slatkiše treba svesti na minimum ili ih potpuno izbaciti. Zbog toga što je ovo gotovo nemoguće u savremeno doba, ukoliko dete želi da ih jede treba ih usmeriti na zdrav keks koji se sastoji iz celog zrna žitarica. Ukoliko je keks pšenični, svakako je bolja i jedina ispravna opcija da je od integralnog pšeničnog brašna od celog zrna.
Kao dodatak može imati ovas – žitaricu koja je jedan od najzdravijih i najhranljivijih nutritijenata. Ovas je bogat proteinima, vitaminima, a posebno iz B kompleksa (B5 i B6), kao i vitaminom E. Svi ovi vitamini nalaze se u proizvodima koji sadrže celo zrno ovasa.
Integralni keks bogat vlaknima koji sadrži celo zrno pšenice je dobar izbor za užinu jer deci daje potrebnu energiju. Dodatak zdravim žitaricama od celog zrna može biti crna čokolada, kakao, lešnik, badem, orah, ili suvo voće – kajsija, šljiva, brusnica ili narandža. Ove kombinacije zdravim žitaricama daju bolji ukus, a povećavaju količinu vlakana, vitamina i minerala.
Tekst je napisan u saradnji sa brendom Jaffa. Više o proizvodima pročitajte na Jaffa.rs/ocake
Komentari 0