Foto: Flickr
Pre nekoliko dana na Redditu je obavljena i fotografija koja prikazuje sastav Nutelle, a vrlo brzo se proširila drugim društvenim mrežama.
Prema toj fotografiji, u Nutelli je najviše šećera, a potom palminog ulja. Kakaaa i lešnika ima daleko manje.
Proizvođač Nutelle, italijanski Ferrero, odbacio je izveštaja Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) u kojem se navodi da jedan od sastojaka popularnog namaza kancerogen. Reč je o palminom ulju koje Nutelli daje glatku teksturu i produžava joj rok trajanja.
EFSA navodi kako je palmino ulje opasnije od bilo kojeg drugog ulja, a isti je zaključak nedavno donela i Svetska zdravstvena organizacija (WHO), ali Ferrero tvrdi da u proizvodnji popularnog namaza ulje obrađuju na nižim temperaturama uz visok pritisak.
Ferrero je zbog ovih zaključaka pokrenuo veliku televizijsku kampanju kojom želi objasniti da palmino ulje nije opasno i da Nutella bez njega nikako ne bi bila ista.
Postoji i još jedan problem; palmino ulje najjeftinije je na tržištu i njegova zamena nekim drugim sastojkom proizvođača bi koštala između osam i 22 miliona dolara godišnje, navodi Reuters.
“Proizvodnja Nutelle bez palminog ulja namaz bi učinila lošijim i to bi za nas bio veliki korak unazad”, rekao je Ferrerov menadžer Vincenzo Tapella.
EFSA je još u maju objavila da je palmino ulje jači kancerogen od svih drugih ulja kad ga se zagrijava na temperaturama višima od 200 stepeni Celzijusa.
U Ferreru tvrde da oni ulje obrađuju na nižim temperaturama uz visok prtisak.
“Taj proces traje duže i 20 je odsto skuplji od obrade ulja na visokoj temperaturu. Palmino ulje koje mi koristimo je sigurno jer dolazi iz sveže isceđenih plodova”, navodi Ferrero u svojoj TV reklami.
Inače, većina biljnih ulja se pri visokim temperaturama razlaže na toksične aldehide koji su povezani s povećanim rizikom od razvoja raka, srčanim bolestima i dijabetesom tipa 2. Najzdravijim se pokazalo maslinovo ulje i svinjska mast.
Izvor: 24sata
Komentari 0