Foto: Pixabay
U narodnoj medicini postoji mnogo recepata za pripremu koprive, jer se oduvek smatralo da je izuzetno lekovita. Kopriva je prepuna gvožđa. Njen enzim sekretin utiče na povećavanje broja crvenih krvnih zrnaca, pa je odlična za borbu protiv anemije. Reguliše i nivo belih krvnih zrnaca, a svež sok i čaj od koprive dobar je za prevenciju ateroskleroze, bubrežnih oboljenja i upale mokraćnih kanala. Kopriva zaustavlja i krvarenje.
Ova biljka jača imunitet, snižava visok krvni pritisak, sprečava stvaranje kamenca u bubregu, a žarenje bolnih reumatskih mesta svežim listovima koprive olakšava muke i pojačava cirkulaciju. Deluje i na niz funkcija metabolizma, počev od boljeg izlučivanja probavnih sokova koji razgrađuju masti, belančevina, ugljenih hidrata i ostalih sastojaka u hrani, pa do unošenja vrednih vitamina, minerala, esencijalnih kiselina.
Pored recepata za sok i čorbu, danas su veoma popularne salate od koprive, koje odlično deluju u prolećnom čišćenju organizma. Jedu se samo mladi izdanci ove biljke, pa treba nabaviti rukavice i nabrati ih na čistim mestima, daleko od saobraćaja. Predstavljamo vam pet ukusnih recepata poznatog ruskog lekara i profesora medicine Alekseja Sinjakova.
Čorba od koprive
Pola kilograma mlade koprive dobro oprati i blanširati pet minuta. Propržiti crni luk i narendanu šargarepu, pa dodati brašno i koprivu. Sipati dva litra vode, začiniti i kada provri, kuvati dvadesetak minuta. Dodati jaje umućeno sa kiselom pavlakom i kuvati dok ne proključa.
Salata od koprive i oraha
Staviti 200 grama mlade koprive u ključalu vodu i posle pet minuta izvaditi, ocediti i iseckati. Samleti 25 grama jezgra oraha i razmutiti u četvrtinu čaše odvarka koprive. U smesu se dodaje i kafena kašičica sirćeta, so i biber po ukusu, a pred jelo malo iseckanog peršuna i mlad luk.
Salata od koprive i peršuna
Dobro oprati 150 grama mlade koprive i staviti ih pet minuta u ključalu vodu. Prebaciti u cediljku i kada se ocedi iseckati sitno. Dodati šaku usitnjenog peršuna i promešati, a odozgo poređati kolutiće tvrdo kuvanih jaja. Začiniti kiselom pavlakom, sirćetom i posoliti.
Salata od koprive sa jajima
Dobro oprati 150 grama mlade koprive, skuvati pet minuta u ključaloj vodi, pa usitniti. Na koprivu poređati kolutove tvrdo kuvanog jajeta i začiniti sa 20 grama majoneza ili pavlake, pa posoliti po ukusu.
Kopriva, loboda, bokvica, zeleni luk i maslačak
Uzeti po 300 grama mlade koprive, lobode i bokvice, 100 grama mladog luka i šaku maslačka. Sve dobro oprati, osušiti i sitno iseckati. Pomešati sa dva tvrdo kuvana jajeta, preliti suncokretovim uljem i majonezom, posoliti i pobiberiti.
Komentari 0