Foto: Flickr
Zašto su neki delovi našeg tela, naročito pazusi, prepone i stopala, osetljiviji na dodir?
Neki veruju da je razlog proces evolucije, kad je čovek razvijao čula kako bi se zaštitio od različitih insekata. Naučnici koji su proučavali golicanje zaključili su da su područja koja su najgolicavljiva ujedno i najosetljivija. Osetljiva su zbog mnogobrojnih živaca koji se nalaze na tim područjima. Npr., procenjuje se da se u nozi nalazi gotovo 8 hiljada živaca, a u stopalima su pak nervni završeci u neposrednoj blizini kože. Dakle, ta osetljiva područja deluju kao obrambeni mehanizam koji nas štiti od eventualnih ozleda.
Zašto golicanje može biti neugodno?
Nervi, osim receptora za dodir, sadrže i receptore za bol. Golicanje može uticati na obe vrste receptora, što dovodi do veće osetljivosti. To objašnjava zašto neki ljudi ne vole golicanje. Uz to, 1897. godine psiholozi G. Stanley Hall i Arthur Allin identifikovali su dva različita tipa golicanja; Gargalesis golicanje (osećaj sličan nježnom dodirivanju perom ili prstom), koje je ugodno i izaziva smeh, te Knismesis golicanje(osećaj grebanja), koje može biti vrlo neugodno.
Zašto ne možemo golicati sami sebe?
Za čulo dodira odgovoran je naš mozak. On pokazuje više aktivnosti kad dodir nije predviđen, već je iznenađujuć. Ako mozak predvidi dodir, živci su manje osetljivi. Upravo zbog toga, ne reagujemo kad sami sebe golicama jer te dodire mozak ne doživljava kao pretnju.
Komentari 0