Zašto je domaća supa lekovita? - Portal Moj pedijatar
Moj pedijatar
  • Beba
    • 0-6 m
    • 6-12 m
    • 12-24 m
    • Dojenje
    • Razvojne tabele
  • Dete
    • Mališani
    • Školarci
    • Tinejdžer
    • Sport
    • Razvojne tabele
  • Porodica
    • Roditeljstvo
    • Škola
    • Zimovanje
    • Letovanje
    • Praznici
    • Kreativno / Uradi sam
  • Ishrana
    • Nemlečna hrana
    • Vitamini i minerali
    • Namirnice
    • Recepti
  • Pedijatar
    • Najčešće bolesti
      • Alergije
      • Dečja hirurgija
      • Digestivni trakt
      • Infektivne bolesti
      • Kardiologija
      • Korona virus COVID19
      • Logoped
      • Neurohirurgija
      • ORL
      • Psihologija
      • Respiratorni sistem
      • Stomatologija
      • Ostale bolesti
    • Simptomi
    • Lekovi
    • Vakcine
    • Laboratorija
    • Hitna stanja
    • Zanimljivosti iz medicine
  • Video
  • Vesti
  • Pitajte pedijatra
    • Postavite pitanje pedijatru
    • Najnovija pitanja
    • Pretraga pitanja i odgovora
No Result
View All Result
Moj pedijatar
  • Beba
    • 0-6 m
    • 6-12 m
    • 12-24 m
    • Dojenje
    • Razvojne tabele
  • Dete
    • Mališani
    • Školarci
    • Tinejdžer
    • Sport
    • Razvojne tabele
  • Porodica
    • Roditeljstvo
    • Škola
    • Zimovanje
    • Letovanje
    • Praznici
    • Kreativno / Uradi sam
  • Ishrana
    • Nemlečna hrana
    • Vitamini i minerali
    • Namirnice
    • Recepti
  • Pedijatar
    • Najčešće bolesti
      • Alergije
      • Dečja hirurgija
      • Digestivni trakt
      • Infektivne bolesti
      • Kardiologija
      • Korona virus COVID19
      • Logoped
      • Neurohirurgija
      • ORL
      • Psihologija
      • Respiratorni sistem
      • Stomatologija
      • Ostale bolesti
    • Simptomi
    • Lekovi
    • Vakcine
    • Laboratorija
    • Hitna stanja
    • Zanimljivosti iz medicine
  • Video
  • Vesti
  • Pitajte pedijatra
    • Postavite pitanje pedijatru
    • Najnovija pitanja
    • Pretraga pitanja i odgovora
No Result
View All Result
Moj pedijatar
No Result
View All Result

Zašto je domaća supa lekovita?

23/05/2023
in Recepti
0

Iako deluje vrlo jednostavno za pravljenje na određene sitnice morate obratiti pažnju, ukoliko želite da Vaša supa bude ukusna i da je iz njenih namirnica izvučen nutritivni maksimum.

Foto: Flickr

Značaj domaće supe u ishrani

Nezaobilazni početak svakog kvalitetnog ručka, vrlo jednostavna za pravljenje, ne zauzima puno vremena i ne traži puno kulinarskog talenta, a donosi mnogobrojne benefite za zdravlje celog organizma svih generacija. Supa je postala podrazumevana navika, koju tek kada ne konzumiramo makar jednom dnevno, počinje da nam nedostaje. Iako najvoljenija u zimskim mesecima, podjednako je važna i korisna tokom čitave godine.

Zašto je domaća supa bolji izbor od supe iz kesice ili kocke?

Iako jednostavnija i brža za napraviti, domaća supa uz samo malo više truda donosi nebrojano mnogo prednosti. Gotove supe su uglavnom pune aditiva i šećera pa samim tim anuliraju benefite  ovog važnog napitka. Iako one mogu da budu prva pomoć kod potrebne hidratacije i nadoknade elektrolita, uvek birajte opciju domaće supe jer će Vam ona pružiti mnogo više hranljivih sastojaka a ukoliko je dobro začinite, može biti i značajno ukusnija od ustaljenog ukusa „gotove“ supe.

Zašto je domaća supa bolja i od potaža?

Potaži ukoliko se prave od pravih namirnica mogu da budu izuzetno ukusni i zdravi. Ali uzimajući u obzir činjenicu da se prave od celih namirnica mogu da budu poprilično kalorični. Zato mogu biti dobar izbor za večeru kao kompletan obrok. Potaži napravljeni u restoranima su najčešće pravljeni od brašna i neutralne pavlake, pa iako poprilično ukusni, nisu pravi izbor za sve one koji vode računa o svojoj ishrani. Ukoliko pravite potaž kod kuće na primer od pečuraka, brokolija ili bundeve, dobro skuvajte namirnice, dodajte luka, malo soli, bibera i začina po ukusu , izmiksajte štapnim mikserom i izbegavajte pavlaku za kuvanje. Za dekoraciju dodajte malo semeki bundeve na vrh.

Zašto je domaća supa lekovita?

  1. Zimi je pogodna za grejanje organizma , jača imunitet i pomaže u borbi protiv prehlada. Leti je idealan vid rehidratacije, predstavlja pravu malu infuziju elektrolita, u periodima obimnog znojenja, ali i nakon različitih gastrointerstinalnih tegoba, nakon povraćanja i proliva. Umiruje creva i pomaže i olakšava pražnjenje
  2. Idealna je za dijete i posebne režime ishrane, posebno ako je napravljena bez dodataka brašna i pavlake.
  3. Najlakši način da Vi ili Vaše dete pojedete značajnu količinu povrća. Pomešajte nekoliko različitih vrsta i iskoristite najbolje iz svake namirnice.
  4. Pomaže u detoksikaciji organizma u celosti, pored toga što hidrira organizam, poboljšava eliminaciju toksina putem jetre.
  5. Ukoliko je pravite od životinjskih kostiju, biće bogata kolagenom i na taj način uticati na bolje stanje koštano zglobnog sistema, ali i kože u celosti. Deluje kao antiejđžing preparat i utiče na smanjenje celulita.
  6. Začinska bilja ruzmarin, origano, biber , majčina dušica, peršun su bogati eteričnim uljima i cinkom koji imaju značajan antibakterijski i antivirusni efekat. Dodajte prirodne začine u vašu supu i poboljšajte šanse da se izbegnete prehladu.
  7. Šargarepa i celer osnovni sastojci svake domaće supe su bogate Vitaminom A i C koji ne samo što pomažu u detoksikaciji i borbi protiv infekcija, nego i pomažu u borbi protiv raznih kožnih bolesti, posebno akni i ekcema.
  8. Bujon od pilećeg mesa bogat je gvožđem, Vitaminima B kompleksa, kalcijumom, magnezijumom i cinkom
  9. Pileće meso tokom kuvanja otpušta aminokiselinu cistein koja je vrlo slična acetilcisteinu koji se koristi kao lek kod različitih prehlada respiratornog sistema. Ona razlaže sluz u  nosu i grlu i olakšava disanje, a pomaže i pri iskašljavanju sekreta iz pluća.
  10. Istraživanja su pokazala da pored efikasnosti u borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija, domaća supa, ukoliko se redovno konzumira može uticati na snižavanje povišenog krvnog pritiska i holesterola.

Najčešće greške u pravljenju

Iako deluje vrlo jednostavno za pravljenje na određene sitnice morate obratiti pažnju, ukoliko želite da Vaša supa bude ukusna i da je iz njenih namirnica izvučen nutritivni maksimum. Nikada ne kuvajte supu na najvećoj temperaturi. Bolje je duže je krčkati na blažoj vatri, jer tako njeni sastojci ne postan prekuvani, a vitamini i minerali ubijeni. Ne preterujte sa žačinima, posebno se sa solju, ali i ne eksperimentišite previše sa začinskim biljem jer supa može da bude otužna.

Pileći bujon

Pileći bujon se brzo i jednostavno pravi, a možete ga napraviti u većim količinama, potom sačuvati u zamrzivaču. Za njega Vam je neophodno pileće meso, najbolje krila, batak, karabatak i vrat, povrće po želji, a najbolje šargarepa, celer i peršun.Kuvajte meso i povrće, nakon ključanja vode još 20-30 minuta.Procedite i koristite odmah ili ostavite u zamrzivaču. Dodajte so i biber po želji. Bujon možete konzumirati čist, ali on može da bude i odlična osnova za supe, čorbe ili neko drugo jelo.

Domaća pileća supa

Sipajte dve kašike maslinovog ulja u šerpu, dodajte iseckani crveni luk, 3 čena belog luka, praziluk i malo đumbira, sve to dinstajte 3 minuta. Dodajte 2l bujona, piletinu, lovorov list, so i biber po ukusu. Dodajte povrće po želji (šargarepa, celer, krompir, batat, šparglu), ako volite malo jači ukus, možete dodati i pečurke. Sve to krčkajte na blažoj vatri pola sata dok povrće ne omekša.

Supa za zdrave kosti

Ukoliko želite da unesete dodatni kalcijum u organizam, domaća supa od kostiju je pravo rešenje za Vas. Da bi se dobro kalcijum absorbovao potrebno je dodati malo sirćeta ili sveže ceđenog limuna. Najbolje je da uzmete goveđu kost, a možete dodati i meso po želji ( piletina, ćuretina, teletina). Dodajte testeninu ili žitarice u zavisnosti od dijetetskih navika ( standardna, integralna testenina, heljda, proso, kinoa, integralni pirinač). Umutite dva belanceta i dodajte malo peršuna, soli i bibera.

Tagovi: benefitidomaca supalekovitasupa
ShareTweetSendSendShare
dr Jovana Majstorović
Autor:

dr Jovana Majstorović doktorka medicine, specijalista dermatovenerolog

Biografija ➔
Pohađala i položila akademski kurs za ishranu-nutricionistički kurs i stekla stručno zvanje „Nutricionista“, Akademija „Purity“, York University. Više od pet godina radi u sportskoj medicini, kao doktorka i savetnica za ishranu dece, omladine i rekreativnih sportista. Autorka mnogobrojnih tekstova na temu zdrave ishrane i zdravih stilova života na mnogobrojnim portalima, širom regije.

0

Komentari 0

Ostavi komentar

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezani članci

zimski virusi

Zimski virusi vrebaju decu

09/12/2025
sekret

Kako izbaciti sekret iz disajnih puteva

03/12/2025
igra

Senzo-motorička igra

02/12/2025
pažnja

Razvoj zdravih navika kod dece za vežbanje pažnje

01/12/2025
Prikaži još

Vesti

Proglašene jubilarne „Igračke sa svrhom 2025“

Da li treba izvoditi decu kada je magla?

Porodična putovanja i mentalno zdravlje – kako pripremiti decu za promenu okoline

Australija zabranjuje društvene mreže za mlađe od 16 godina

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR pokreće novogodišnju kampanju ,,Zagrljaj detinjstva“

Instagram

Moj pedijatar

Copyright © 2023.
Moj Pedijatar

ODRICANJE ODGOVORNOSTI
Materijal koji je preuzet s interneta smatra se javno dostupnim, ukoliko nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi s autorskim pravima na određeni materijal, povreda autorskih prava je učinjena nenamerno. Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.

  • O nama
  • Marketing
  • Politika poslovanja
  • Kontakt

Pratite nas na društvenim mrežama

No Result
View All Result
  • Početna strana
  • Beba
  • Dete
  • Porodica
  • Ishrana
  • Pedijatar
  • Video
  • Vesti
  • Pitajte pedijatra
  • Najnovija pitanja
  • Pretraga pitanja i odgovora