Foto: Pixabay
Cvekla spada u najzdravije povrće, a naročito je dobra za krvnu sliku. Cvekla se često dodaje kao sastojak u salatama i čorbama, a koristi se i kao prirodno sredstvo za bojenje. Iako je cvekla dostupna tokom cele godine, ona se i dalje smatra sezonskim povrćem. Osim što se upotrebljava cvekla u ishrani, tačnije koren cvekle (mada se i listovi mogu koristiti u ishrani), ovo povrće je i koristan izvor saharoze.
Cvekla za bebe je dobar izbor jer sadrži značajnu količinu kalcijuma, kalijuma, pa čak i vitamina A. Vitamin A i kalcijum igraju veliku ulogu u zdravom razvoju vaše bebe.
Kada može da se uvede cvekla za bebe?
Mnogi pedijatri sugerišu uvođenje cvekle od bebinih 8-10 meseci starosti. Kao i uvek, preporučujem da se prvo konsultujete sa svojim pedijatrom.
Hrana koja se dobro meša sa cveklom:
– jabuke
– beli krompir
– grašak
– tikvice
– smeđi pirinač
– sočivo
– piletina
– svinjetina
– tofu.
Cvekla – recepti za bebe
Pire od cvekle
Sastojci:
– 1 sveža cvekla
Priprema:
Operite i ogulite cveklu (prethodno joj uklonite zelene vrhove!). Zatim iseckajte cveklu na male komade. Cveklu možete kuvati na pari ili u malo vode, dok ne omekša. Nemojte zadržavati i koristiti za razređivanje kašice vodu u kojoj se kuvala cvekla, jer u sebi sadrži nitrate. Ispasirajte skuvanu cveklu, da se napravi pire. Dodajte čistu vodu koliko je potrebno da se postigne glatka tekstura.
Pire od cvekle i krompira
Sastojci:
– 1 šolja kuvanog pirea od cvekle
– 2 šolje pirea od krompira
Priprema:
Pomešajte pire od cvekle i krompira da se dobije ujednačena smesa. Dodajte 1/2 čaše meko kuvane šargarepe, naseckane na sitno (za starije bebe).
Zapečena cvekla i pirinač
Sastojci:
– 2 šolje kuvane narezane cvekle
– 3 šolje kuvanog pirinča
– 1 mala kockica crnog luka
– 1 šolja kuvane iseckane piletine ili ćuretine
– 1/2 šolje pileće supe
– 3 žumanca
– malo mleka ili 1/4 šolje punomasnog jogurta
– začini po želji
Priprema:
Pomešajte cveklu, pirinač, crni luk i piletinu ili ćuretinu u odgovarajućoj posudi i dobro promešajte.
Dodajte mleko (ili jogurt) i žumanca, pa takođe promešajte.
Podmažite tepsiju sa maslinovim uljem, i raširite smesu podjednako u ovoj tepsiji.
Pecite na 180 C oko 50 minuta do 1 sat. Izvadite jelo iz rerne i ostavite da odstoji 5 minuta pre serviranja.
Tamara Nikoličić
dipl. biolog i master prof. biologije
Izvor: Detinjarije.com
Komentari 0