Foto: Canva
Alergije na hranu su u opasne, naporne i skupe! Konstantno se povećava broj alergične dece, alergija koje su opasne po život, kao i alergija na hranu koje ostaju doživotno. Nekada i mala količina alergena u hrani može izazvati alergijsku reakcija, anafilaktički šok i smrtni ishod.
“Obeležavanjem Međunarodne nedelje nutritivnih alergija Udruženje želi da skrene pažnju na sve probleme nas koji imamo alergiju kako bi naši životi bili kvalitetniji, zdraviji i sigurniji. Uticaj koji alergije i intolerancija na hranu imaju na kvalitet života pojedinca, ali i cele porodice, je veliki. Počevši od neobezbeđenih obroka za decu u vrtićima, produženom boravku u školama, studentskim menzama, dečijim odmaralištima, do neadekvatnih deklaracija proizvođača i uvoznika hrane, slabije ponude allergy free proizvoda i visokih cena takvih proizvoda”, ističe predsednica udruženja Alergija i ja Snežana Šundić Vardić i dodaje:
„S druge strane, OIT- oralna imunoterapija za lečenje nutritivnih alergija kod nas u zemlji se radi samo na jednoj klinici, tako da su liste čekanja velike. Takođe, na žalost, ova terapija se kod nas sprovodi samo kod alergije na mleko, ne i na druge alergene namirnice, a trebalo bi – pogotovo na one veoma opasne, kao što su kikiriki i orašasti plodovi, pa neki pacijenti odlaze u susedne zemlje radi lečenja i to o svom trošku.“
“Pacijenti i roditelji pacijenata sa visokim klasama alergija su u konstantnom strahu od anafilakse, po smrt opasne alergijske reakcije. Da problem bude još veći, adrenalinski injektor – epinefrin, jedini lek koji pacijent sam sebi može da primeni u slučaju anafilakse nije na listi lekova, nedostupan je pacijentima. S tim u vezi, promena pravilnika za primenu u školama i vrtićima je praktično nemoguća.”
Kako se obeležava Međunarodna nedelja nutritivnih alergija u Srbiji
Sve aktivnosti udruženja koje podrazumevaju uživo druženja povodom Međunarodne nedelje nutritivnih alergija i intolerancija su OTKAZANA zbog tragičnih događaja koje su zadesile naše društvo, ali udruženje će tokom ove nedelje svaki dan deliti digitalne edukativne materijale na web sajtu i društvenim mrežama, u cilju razvoja svesti i kao pomoć osobama koje imaju probeleme sa zdravstvenim ograničenjem u ishrani. Takođe, udruženje u okviru svog projekta „Hrana pod lupom“ već godinu dana objavljuje nedeljne jelovnike bez alergena sa receptima koji ne sadrže 8 najčešćih alergena u hrani i poziva sve zainteresovane da u toku ove nedelje (od 10.05. do 17.05.) naprave barem jedno jelo bez alergena, objave na društvenim mrežama i naznače #hranapodlupom-recept i mogu učestvovati u nagradnom konkursu.
Važni problemi i podaci koji ilustruju status osoba sa nutritivnim alergijma u Srbiji
- 20% dece predškolskog uzrasta ima nutritivne alergije. Najčešće prisutne alergije su na jaje, proteine mleka, glutenskih žitarica, kikiriki, lešnik, soju, ribu i morske plodove.
- Veliki broj dece sa zdravstvenim ograničenjem u ishrani nema obezbeđene obroke u vrtićima i školama.
- Deklaracije na prehrambenim proizvodima su veoma važne osobama sa alergijama na hranu, kao i pravilno čitanje deklaracija, jer nekome može spasiti život.
- Restorani, hoteli, pekare, poslastičarnice, prodavnice brze hrane nisu dovoljno upoznati ili zanemaruju ovaj problem, ne ističu alergene u jelima, a zaposleni često i ne znaju odgovore o tačnom sastavu jela i bezbednosnoj pripremi istog.
- Deca sa alergijama na hranu se osećaju izopšteno, stigmatizovano i često razvijaju depresiju.
- Lek (Adrenalinski injektor – Epinefrin) koji može spasiti život pacijentu pri najtežem obliku alergijske reakcije – anafilaksi, nije na listi lekova u Srbiji.
- Ljudi sa alergijama na hranu provode mnogo više vremena u planiranju i nabavci hrane, kao i u pripremi obroka, planiranju putovanja ili samo izlaska u restoran sa prijateljima.
- Ishrana bez alergena je i do 4 puta skuplja!
- Po evropskom istraživanju, samo 10% proizvoda na kojima je na deklaraciji naznačeno “može sadržati tragove…” zapravo i sadrži te tragove.
- Alergije na hranu često su udružene sa još nekim atopijskim oboljenjem ili autoimunom bolešću što može uticati na sposobnost ljudi da rade i učestvuju u svakodnevnim aktivnostima, razvijaju socijalnu izolaciju, depresiju.
- OIT – oralna imunoterapija kod nutritivnih alergija se nažalost u Srbiji praktično ne sprovodi.
Pozivamo članove udruženja, poštovaoce i pratioce, medije i stručna lica da nam se pridruže i podrže naše udruženje u izazovima koje alergije i intolerancije na hranu u svakodnevnom životu donose!
Sve informacije možete saznati na sajtu www.alergijaija.com.
Komentari 0