Kathy Harley, dekan Stomatološkog fakulteta na Kraljevskom Medicinskom Koledžu (London), upozorila je da polovina petogodišnjaka ima znakove oštećenja na zubnoj gleđi. Ona savetuje vrtićima da umesto voćnog soka deci daju mleko ili vodu, pošto sok ima visok sadržaj kiselina.
Erozija zuba, koja je neprovratan proces, nastaje kada kiselina napadne površinu zuba – a sokovi od voća kao što su limun ili pomorandža su naročito puni kiselina. Iako ovi sokovi sadrže niz vitamina koji su dobri za zdravlje, takođe su često bogati i prirodnim šećerima koji izazivaju propadanje zuba.
Harley je predložila da roditelji deci daju voćni sok kao poslasticu jednom nedeljno. Ona preporučuje samo jednu čašu od 150ml na dan, što bi se moglo računati kao jedna od pet preporučenih dnevnih porcija voća i povrća.
Ako se pije više od jedne čaše soka na dan, to se ne računa kao više od jedne porcije voća, pošto ne sadrži vlakna koja se nalaze u celoj voćki. Ceđenje ili miksovanje voća oslobađa šećere u njima i gore je za zube ako se redovno pije. Neki istraživači dodaju da ispijanje soka polako nanosi još veću štetu, povrh one koja već preti.
Stomatolozi su i ranije upozoravali da, iako je propadanje zuba sve ređe pošto i odrasli i deca redovnije peru zube nago što su to ranije činili, erozija je sve veći problem zbog kiselih, ali i gaziranih napitaka. Stručnjaci preporučuju da treba nastaviti sa konzumiranjem voća, ali da nakon toga treba piti vodu kako bi se oprala kiselina, ili jesti nešto što sadrži kalcijum, kao što je sir, koji neutrališe kiselinu.
Izvor: Žika.rs
Komentari 0