Ishrana u vidu hamburgera, hotdoga i pice povećava šanse za razvoj depresije. Jedna studija koju su sproveli španski naučnici otkrila je da osobe koje često jedu brzu hranu imaju za 51 procenat veće šanse da obole od depresije, u poređenju sa onima koji ovu hranu jedu malo ili je uopšte ne jedu.
Ovu studiju su organizovali univerziteti Las Palmas de Gran Canaria i Granada iz Španije. Almudena Sanchez-Villegas, koja je vodila studiju, kaže da, što se više brze hrane konzumira, rizik je veći. Studija je objavljena u časopisu „Journal of Public Health Nutrition“.
Pored zdravstvenih problema, oni koji jedu nezdravu hranu često su bili samci i manje fizički aktivni. Uzorak se sastojao od 8.964 učesnika, kojima nikada nije dijagnostikovana depresija i koji nisu uzimali lekove protiv nje. Procenjivani su na, u proseku, šest meseci i 493 njih je razvilo depresiju ili počelo da uzima lekove.
www. Žika.rs
Komentari 0