Foto: Freepik
Istraživači su se fokusirali na 18 različitih kontrolnih ispitivanja koja su uključivala više od 1. 110 ispitanika i trajala su u proseku oko dva meseca. Želeli su da utvrde kakav i koliki uticaj ima med na kardiovaskularne metaboličke faktore rizika.
Naučnici otkrili šta dve kašičice meda na dan rade organizmu i šokirali se! Foto: Profimedia
Rezultati su pokazali da med ima pozitivno dejstvo na zdravlje srca, odnosno da povoljno utiče na nivo šećera u krvi i holesterol.
Učesnici su uglavnom konzumirali oko dve pune kašičice meda dnevno, ali je primećeno da je sirovi med onaj koji pruža mnogo više koristi. S druge strane, prerađeni med nije toliko efikasan kada su u pitanju benefiti na organizam. Inače, sirovi med je med koji je apsolutno prirodan, neprocesuiran, nepasterizovan, nefiltriran, bez ikakve naknadne obrade.
„Jesti med u njegovom najprirodnijem stanju je najbolja opcija“
„Ovi rezultati su iznenađajući, s obzirom da je med otprilike 80 odsto šećer. Ali je med ujedno i složena kompozicija šećera, proteina, organskih kiselina i drugih uobičajenih i retkih bioaktivnih jedinjenja koja su veoma korisna za zdravlje“, zaključili su istraživači koji su sproveli studiju.
„Med je bogat antioksidansima koji su dobri za zdravlje srce. Sadrži flavonoide koji imaju sposobnost da spreče stvaranje krvnih ugrušaka, ali i fenolna jedinja koja smanjuju rizik od srčanih oboljenja, te štite ćelije od oksidativnog stresa“, kaže dijetetičarka Ketrin Hervasio.
Stručnjaci kažu da je jedna do dve kašike sirovog meda na dan dovoljno da biste dobili hranljive materije koje su potrebne za zdravlje.
Ona je dodala i da sirovi med nije prošao nikakve metode prerade zbog čega zadržava više hranljivih materija i antioksidanata od prerađenog meda. „Jesti med u njegovom najprirodnijem stanju je najbolja opcija“, kaže Ketrin.
Stručnjaci kažu da je jedna do dve kašike sirovog meda na dan dovoljno da biste dobili hranljive materije koje su potrebne za zdravlje.
Komentari 0