Foto: Freepik
Prema rečima nutricioniste i endokrinologa najviše kategorije Elena Elena Sjurakšina, cele šljive se mogu davati deci od dve godine. U ovom slučaju, potrebno je ukloniti košticu iz voća da se dete ne uguši, a samu šljivu iseći na velike komade.
U ranijoj dobi takođe je dozvoljeno da bebe jedu šljive, ali samo u obliku koji je pogodniji za varenje. Tako, na primer, nakon konsultacije sa pedijatrom i ako dete nema alergijsku reakciju, bebi od šest meseci ili više, možete dati za probu, najviše jednu kašičicu soka od šljive. Ako ne dođe do negativne reakcije, onda doza može postepeno da se povećava na 50 ml (oko 10 kašičica), a nakon godinu dana – na 100 ml (20 kašičica).
Sledeći korak je pire. Stručnjak preporučuje da se detetu daje tek posle devet meseci kao voćna dopuna uz jabuke i kruške. Štaviše, za pravljenje pirea bolje je da koristite lagane sorte šljiva.
Šta je zdravije – sveže šljive ili suve šljive?
Elena Sjurakšina je primetila da su i sveže i sušene šljive neverovatno bogate vitaminima A i C, kalcijumom, kalijumom, fosforom, gvožđem, a sadrže i antioksidante, organske kiseline, pektin i tanine.
Šljiva je bogata vrednim materijama koje su telu potrebne za održavanje zdravlja i vitalne energije“, rekla je doktorka. Prema rečima pedijatara, ako jede šljive umereno i u dozama, to će pomoći detetu da ojača imuni sistem, kardiovaskularni sistem, ojača jetru, izbaci toksine iz organizma, poboljša varenje, posebno ako dete pati od opstrukcije creva.
Komentari 0