Potrebno je:
2 jajeta
1 paketić kvasca
1/2 l mleka
1 kg brašna
so
zlatni ili srebrni novčić
Priprema
U malo mlakog mleka rastopite kvasac. Dodajte jedno umućeno jaje. Posolite i mešajte uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da dobijete glatko testo. Nakon što ste testo dobro izmesili pokrijte ga čistom krpom i ostavite ga da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte česnicu kao pogaču i ubacite novčić (u zavisnosti od kraja u kom se sprema, u česnicu se još stavlja komadić hrasta, zrno žita i pasulja). Spustite česnicu u podmazan pleh. Njenu gornju površinu išarajte ubodima male grančice – prvi odsečeni komad badnjaka i premažite celu površinu razmućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj pećnici dok česnica ne dobije tamnorumenu boju.
Komentari 0