Foto: Pixabay
Žvakaće gume koje se raklamiraju kao „sugar free“ ili bez šećera treba posmatrati sa više aspekata:
Žvake koje sadrže XYILITOL su dokazano korisne. Mnoge studije su pokazale da ovaj prirodna polialkoholna zamena za šećer ne samo da lišava bakterije šećera i time sprečava štetno dejstvo, već da i direktno deluje na zubni plak. U svim studijama zabeleženo je značajno smanjenje karijesa. Jedna studija u USA je pokazala da trudnice koje su koristile žvake sa xylitolom u trudnoći i posle porođaja, njihova deca su imala značajno manje obolelih zuba.
Ali takve hranljive žvake su skuplje i nema ih kod nas.
One moraju da imaju u deklaraciji naznačen Xyilitol na prvom mestu.
Hylitol se u većini žvaka na tržištu zloupotrebljava jer ga ima u minimalnim količinama. Osnovna supstanca u reklamiranim žvakama je isto tako prirodni šećer SORBITOL za koji nema dokaza da umanjuje karijes, a postoje i određene sumnje o mogućem štetnom dejstvu po zdravlje. Ipak ova žvaka deluje na podsticanje lučenja pljuvačke.
Xyilitol je ovde prisutan pri kraju u neefikasnim količinama i to iza vrlo problematičnog ASPARTAMA, sintetskog zaslađivača. Aspartam uporno gura industrija, potiskujući zdravstvenu struku koja pak uporno dokazuje da se radi o po zdravlje opasnoj substanci. Pre desetak godina je bilo obaveza da se naznači da je štetno primenjivati na temperaturama iznad 30 oC (u usnoj duplji je 37oC) jer se razlaže na štetno jedinjenje formalin koje je kancerogeno. To je sada ukinuto. Inače aspartman se nalazi u svim cola pićima i drugim veštačkim napitcima i mnogim drugim namirnicama. Pogledajte samo dekleracije o sastavu.
Ako se koriste žvakaće gume treba žvakati posle obroka jer one podstiču lučenje pljuvačke bogate u puferima(neutrališu kiseline) i odbrambenim faktorima. Prečesto žvakanje, posebno između obroka može da šteti viličnim zglobovima.
Zaključak:
Žvakaće gume posle obroka mogu da budu velika pomoć u prevenciji karijesa ako su prirodne, na prvom mestu sadrže XYILITOL i ne sadrže štetne materije poput ASPARTAMA. Ostalo je putovanje u neizvesno. O štetnom dejstvu aspartama i ostalih veštačkih tvorevina u hrani možete da potražite preko brojnih linkova na internetu pa sami donesite odluku.
Izvor: Fb Dečja STOMATOLOGIJA-Prof dr Jovan Vojinović
Komentari 0