Dnevni jelovnik za decu:
(iz knjige „Porcija zdravlja“ dr Ane Gifing)
Doručak
Najvažniji obrok, ne sme da se „preskače“ i trebalo bi da bude do devet sati ujutru. Za doručak su dozvoljene sve namirnice osim slatkiša i gaziranih napitaka, a trebalo bi da bude kombinacija ugljenih hidrata, masti i proteina. To mogu biti hleb, proizvodi od žitarica, jaja, razni namazi (bez konzervansa), pileća/ćureća prsa… Ne preporučuje se da deca jedu viršle, paštete i ostale mesne prerađevine koje sadrže konzervanse i pojačivače ukusa.
Užina
Dva do tri sata posle doručka sledi užina – orašasti plodovi, voće.
Ručak
Predlog dr Gifing za ručak je: rižoto sa ribom ili pilećim/ćurećim mesom, integralna testenina sa barenim povrćem, mahunarke sa piletinom/ćuretinom. Crvena mesa bi trebalo davati par puta nedeljno, uz salate.
Popodnevna užina
Orašasti plodovi, voće ili suvo voće.
Večera
Večera ne bi trebalo da bude obilna. Najbolja je kombinacija lakih mesa/ribe i salate, a po potrebi se mogu dodati ugljeni hidrati (integralni pirinač, žitarice).
Nataša Petrović
Izvor: Mondo
Komentari 0