Foto: Pixabay
Tokom izolacije i imperativa da se ostane kod kuće neophodno je da makar jedan član porodice odlazi u nabavku namirnica.
Baš u prodavnici neizbežan je kontakt s ljudima, ali i sa robom koju dodiruje više osoba. Mnogi se pitaju da li možemo da se zarazimo preko namirnica koje dodirujemo u prodavnici i šta ako dodirnemo neku površinu koja je zaražena?
Odgovor na ovo pitanje dala je doktorka Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Batut, tokom gostovanja na Radio-televiziji Srbije.
– Čak i ako je virus na koži, to nije ulazno mesto. Ako operete ruke posle toga, to je preventivna odgovarajuća mera. Samo je bitno da sveže kontaminiranu ruku ne stavite na usta, nos, na respiratorni trakt – objasnila je ona.
Dr Darija Kisić Tepavčević ranije je detaljnije objasnila koje bi mere predostrožnosti trebalo preduzeti kada su u pitanju namirnice, ali i kese iz prodavnice, prenosi Mondo.
– Ja se ponašam isto kao do sada. Kada se vratim iz nabavke, odložim kese, izvadim namirnice i potom operem ruke. Nećete se zaraziti ako kesu stavite u usta, a verujem da to ne radite. Jeste suština u higijenskim merama, ali se odnose na redovnu higijenu ruku. Čak i ako se prouzrokovač infekcije (virus) nađe na ruci, nećemo se razboleti ako ne diramo usta ili oči, odnosno ako ga ne unesemo respiratorno ili konjuktivno – rekla je ona.
A da li ćemo se zaraziti ako pojedemo nešto što na sebi ima virus, odnosno ako pojedemo virus?
– Ne, nećemo se zaraziti, jer je utvrđeno da se na taj način ne uzrokuje bolest. Prvobitne hipoteze su bile da se ovaj virus preneo putem namirnica sa pijace u Vuhanu… međutim, naknadna istraživanja su isključila tu mogućnost – dodala je ona.
Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Batut rekla je da je primetno veći broj ljudi počeo da duže pere ruke nego pre pojave epidemije.
„Većina ljudi sada češće pere ruke, duže pere ruke i nadam se da će to postati praksa i kada se ovo završi„, dodala je ona.
Povrsina je zagadjena,a covek zarazen