Njegov globalni pokret „Revolucija u ishrani“, uz poziv svima da mu se priključe, ima za cilj da poboljša zdravlje dece svuda u svetu i omogući im da budu srećni i zadovoljni u svojoj koži.Sigurno ne postoji osoba na svetu koja nije čula za Džejmija Olivera. Čuveno „Dođoh, videh, osvojih“ možda najbolje opisuje ovog autora kulinarskih bestselera i TV emisija sa milionskom gledanošću, dobitnika prestižne TED nagrade za najinspirativniji govor u 2010. godini, uspešnog menadžera italijanskog lanca restorana i konsultanta u supermarketima. „Revolucija u ishrani“, njegov najnoviji projekat, ujedno je i najznačajniji do sada, zbog potencijala da utiče na milione mališana širom sveta.
Džejmijeva „Revolucija u ishrani“
Pokrenuta prvobitno kao TV emisija koja je emitovana na američkom kanalu ABC, „Revolucija u ishrani“ prikazuje Olivera koji odlazi u Zapadnu Virdžiniju, jednu od najnezdravijih država u SAD, kako bi pokušao da transformiše jelovnike u školskim kuhinjama i pomogne američkom društvu da se izbori sa ozbiljnim zdravstvenim problemima kao što su gojaznost i loše navike u ishrani. Platforma revolucije više nije vezana isključivo za televizijski format, već prerasta u globalni pokret koji se širi i na druge zemlje i danas teži da potpuno promeni ishranu najmlađih ne samo u školi već i kod kuće kako bi živeli zdravije i duže. Oliver svoju popularnost koristi kako bi što većem broju ljudi preneo poruku o značaju zdrave i izbalansirane ishrane, kroz šest tačaka manifesta Revolucije koje obuhvataju važne teme i veštine. Postoji čak i Dan revolucije u ishrani, koji se obeležava svake godine. Ipak, bez zajedničkih napora, revolucija neće uspeti da dobije bitku protiv brze hrane. Zato je važno da se upoznamo sa temama/veštinama koje Oliver ističe, i priključimo se njegovom pokretu „Revolucija u ishrani“.
Manifest „Revolucije u ishrani“
Program „Revolucije u ishrani“ od šest tačaka predstavljen je na zvaničnom sajtu pokreta:
- Edukacija o hrani
Edukacija o hrani omogućava ljudima svuda u svetu da budu više informisani o namirnicama i obrocima koje konzumiraju i izbalansiranoj ishrani. Na taj način osnaženi su da usvoje odgovorne, zdrave i održive prehrambene navike.
Ukoliko vi i vaše dete znate da postoji širok spektar hrane koja vam je na raspolaganju, mnogo lakše možete da pronađete zdravije opcije koje će se naći na vašem tanjiru (npr. prelazak sa McDonald’s nuggets na domaću pečenu piletinu).
- Ishrana
Obezbediti deci od najranijeg uzrasta pristup svežim i hranljivim namirnicama od vitalnog je značaja za njihovo odrastanje u zdrave i srećne pojedince.
Bez odgovarajuće ishrane mališanima preti rizik da pate od prekomerne težine ili neuhranjenosti, što se negativno odražava na njihovo zdravlje, rast i razvoj, uz veću verovatnoću da obole od raznih vidova bolesti srca i dijabetesa. Zato je važno je da imaju svest o kvalitetnoj hrani, pravilnoj ishrani i njihovoj ulozi u vođenju zdravog načina života.
- Bacanje hrane
Ne samo da je bacanje hrane nemoralno već i nepotrebno.
Svake godine bacimo enormnu količinu hrane koja je dovoljna da četiri puta nahranimo gladne širom sveta. Najveći procenat takvog „otpada“ čini voće i povrće. Ipak, kroz edukaciju o hrani znali bismo više da cenimo ono što imamo na stolu i bolje iskoristimo namirnice koje su nam preostale. Takođe, unapređenjem proizvodne prakse od njive do trpeze, bacanje hrane moglo bi u velikoj meri da se izbegne. Zato sledeći put ne otvarajte i treći sok koji ste kupili na „3 za 2“ akciji i naučite dete da prvo popije dva koja su već načeta.
Komentari 0