Svi imamo neke svoje male grehove u hrani, ali ako pitate gastroenterolego, nekoliko namirnica gotovo nikad ne jedu sa dobrim razlogom
Proteinske pločice
Mislite da su proteinske pločice zdrave? Ne uvek. One koje sadrže prirodne sastojke mogu biti dobar izbor, većina ih je visoko prerađena i puna aditiva. Doktor Harmony Allison iz Tufts Medical Centera kaže za HuffPost da ih izbegava jer mogu uzrokovati nadutost i gasove.
– Nikada ih ne jedem. Radije biram prirodne izvore proteina poput mlijeka, maslaca od kikirikija, orašastih plodova ili sjemenki bundeve – otkriva.
Crveno meso
Nažalost, gastroenterolozi nisu ni veliki ljubitelji steakova i burgera.
– Izbegavam crveno meso, posebno steakove i burgere – kaže doktorica Reezwana Chowdhury iz Johns Hopkinsa i dodaje: ‘Istraživanja su pokazala da konzumacija više od 100 grama crvenog mesa dnevno povećava rizik od raka debelog creva.’
Viršle i drugi prerađeni mesni proizvodi
Gastroenterolozi tvrde da su upravo ti proizvodi među najgorima za zdravlje creva.
– Konzumacija crvenog i prerađenog mesa četiri ili više puta nedeljno povećava rizik od raka debelog crijeva za čak 20% – upozorava Doktor Rabia De Latour s NYU Grossman School of Medicine.
Pržena riba i piletina
Hrskavi pileći medaljoni ili riblji štapići možda su ukusni, ali nisu dobri za probavni sistem. Doktor Mahmoud Ghannoum, istraživač mikrobioma, objašnjava da ulja korištena za prženje mogu negativno uticati na crevnu floru i povećati rizik od ateroskleroze, što dugoročno može dovesti do srčanog i moždanog udara.
Gazirani sokovi
Ako često pijete gazirane napitke, možda je vreme da ih izbacite iz ishrane.
– Gazirana pića povezana su s hroničnim bolestima poput dijabetesa i srčanih bolesti – kaže doktor Simon C. Matthews iz Johns Hopkinsa.
Osim toga, mogu izazvati nadutost, podrigivanje i refluks, posebno ako su istovremeno gazirana i kofeinska.
Beli hleb
Doktor Shilpa Grover iz Brigham and Women’s Hospital upozorava na opasnosti rafiniranih žitarica:
– Dijete bogate crvenim i prerađenim mesom i rafinisanim žitaricama povećavaju rizik od divertikulitisa, upalne bolesti probavnog sistema. – govori.
Umesto toga, preporučuje ishranu bogatu celovitim žitaricama, orašastim plodovima i povrćem.
Ne morate se potpuno odreći ovih namirnica, ali gastroenterolozi preporučuju da ih konzumirate retko i u umerenim količinama. A ako baš ne možete odoljeti viršlama, pokušajte je kombinovati sa kiselim kupusom – on može pomoći vašem crevnom mikrobiomu.
Komentari 0