Foto: Pixabay
Koliko je česta ova bolest?
Njena učestalost varira od jedan prema 100 (u skandinavskim zemljama, na primer), do jedan prema 3.000 (podaci iz SAD). Smatra se da je učestalost u evropskim zemljama oko jedan prema 300.
Kako i zašto nastaje?
Mehanizam nastanka je relativno složen. Da bismo ga razjasnili, u najkraćim crtama ćemo objasniti ulogu tankog creva u varenju belančevina. Naime, belančevine mogu da se zamisle kao dugi lanci, čije su pojedinačne karike manji molekuli – aminokiseline. Kada belančevina nakon boravka u želucu dospe u tanko crevo, lokalni enzimi razlažu dugačak lanac do pojedinačnih aminokiselina, ili malih lanaca od najviše tri do četiri aminokiseline. One se preko ćelija tankog creva sprovode ka krvotoku i čitavom telu.
Kod pacijenata sa glutenskom enteropatijom postoji neka vrsta nasledne osnove: enzim koji bi opisanim mehanizmom trebalo da razlaže protein žitarica (ima ga u pšenici, ječmu, ovsu i raži), po imenu GLUTEN ili, tačnije rečeno, deo njegovog lanca koji se zove glijadin – jeste defektan, dakle nefunkcionalan. Tako se dešava da čitavi molekuli glijadina prodiru u ćelije tankog creva, gde se spajaju sa lokalnim enzimom pod nazivom tkivna transglutaminaza (tTG).
Potom započinje imunološka – automuna reakcija (može da se nazove i alergijskom), u kojoj organizam stvara antitela protiv kompleksa glijadin – tkivna transglutaminaza. To za posledicu ima destrukciju ćelija tankog creva i teško oštećenje sluzokože tankog creva u strukturalnom i funkcionalnom smislu.
Simptomi bolesti
Što se tiče simptoma bolesti, osnovni funkcionalni poremećaj oštećene sluzokože tankog creva je malapsorpcija, odnosno nemogućnost transporta neophodnih i korisnih sastojaka hrane kroz zid creva u krvotok. Posledica toga je malnutricija – opšta pothranjenost i kombinovani nedostatak pojedinih važnih sastojaka hrane, sa pratećim simptomima.
Najvažniji klinički simptomi su:
◘ Hronični proliv
Usled nesposobnosti creva da obrade osnovne sastojke hrane (ugljene hidrate, masti, belančevine), javlja se uporan i dugotrajan proliv. Stolice su obilne, svetle, vodene, kiselkaste, sa značajno većom količinom masti (steatorea – lučenje masti kroz izmet), neprijatnog mirisa. Zbog fermentacije ugljenih hidrata dolazi do učestalog pražnjenja gasova. Sve je praćeno bolovima u trbuhu.
◘ Malnutricija
Simptomi su: nenapredovanje ili gubitak telesne težine, smanjena količina belančevina u krvi (posebno albumina), sa generalizovanim otocima, anemija (zbog smanjene resorpcije gvožđa i vitamina B 12), osteoporoza (nedostatak vitamina D i kalcijuma), slabost mišića (deficit kalijuma), laka pojava modrica po telu (deficit vitamina K).
Ja vec 11 godina bolujem od glutenske enteropatije i hranim se bezglutenskom hranom. Da li moze ova bolest da se izleci?
Da, a lečenje je jednostavno – NEMA glutena u ishrani!
Imamo dečaka od 28 meseci koji od rođenja ima GER, od 4 meseca stalno odbija mleko, jede kašastu hranu i jako se opire bilo kakvoj teksturi u hrani, komadićima, gušćim kašicama…Stolice su mu uvek bile svetlije, drap boje, tek posle 2. rođendana povremeno postanu braon boje, a nekoliko puta su bile i žute, skoro kao sunđer za pranje posuđa. Stolice nisu smrdljive, nisu penušave, nisu prolivaste, povremeno se javi neka oblinija stolica. Forsirali smo ga da jede samostalno i da prožvaće po preporuci psihologa, ali se dogodilo suprotno, smršao je i umesto da prožvaće, počeo je gutati komadiće hrane tokom 2, 3 meseca. Nastavila sam ga hraniti i težinu je nadoknadio, čak i povećao, ali zbog dugotrajnog gutanja komadića dvaput su se javile učestale masne, oskudne stolice. Prvi put su trajale nedelju dana i prošle nakon primene probiotika i uvođenja kuvanog voća i povrća. Drugi put su trajale oko 3 nedelje i imao je bolove nekoliko minuta pre defekacije. Od tada je prošlo oko 3 meseca i učestale stolice se ne javljaju tako dugo jer jede isključivo blendirane kašice. Radili smo analize krvi, transglutaminska i endomizijalna antitela, sve analize su negativne, a sad nam predstoji ispitivanje na odeljenju gastroenterologije Instituta za decu i omladinu u Novom Sadu. Da li da sumnjamo na intoleranciju na gluten, ili mleko, ili nedostatak nekih enzima, iritabilni kolon ili nešto sasvim deseto? Ima ekcem na licu od 1. rođendana, ima oštećenje zubne gleđi od zubne paste, naduven stomak od 1. rođendana ali otkako smo svežu jabuku zamenili kuvanom naduvenost je skoro sasvim nestala. Od sveže jabuke i kruške stolice su najčešće postajale obilnije, neformirane, a otkako jede kuvanu jabuku, malo obilnije stolice zna izazvati džigerica, pasulj, grašak, brokoli, možda i boranija. Od džigerice i crvenog mesa stolica mu je braon boje, a od belog mesa je obično svetlija, drap boje ili malo svetlija od žute.
Sve ovo što ste opisali naprosto MORA da se detaljno gastroenterološki istraži.
Jasno je da se radi o kompleksnom problemu, a samo opsežno ispitivanje može otkriti uzrok.
Pošto je to već planirano – tako i uradite, pa će sve biti jasnije.
Gospodjo, možete li molim Vas da nam napišete, šta ste eventualno utvrdili kod deteta.Koje ste analize radili? Mi imamo veoma sličan problem poslednjih 3 meseca sa sinom 9 god. Bili smo kod gastroenterologa, radili masti 72 h, kalprotekin, korpokulturu, parazite, test na gluten….krvne pretrage razne sve je u granicama. Prolive ima već dugo unazad povremeno. On je imao i epizode bolova u stomaku u dva navrata.Imamo kontrolu uskoro stvarno ne znam šta dalje?
Srdačan pozdrav
Postovani,
Po nalogu gastroenterologa receno mi je da izvadim krv i da mi se urade Transglutaminaska antitela, Anti-Gliadinska antitela i Anti-Endomizijalna antitela. Moji simptomi su: jako nadimanje stomaka, gasovi, bolovi u stomaku kad god jedem hranu koja sadrzi gluten nakon cega imam nezadrzivu stolicu. Nakon 2 nedelje nalaz mi glasi ovako:
Dijagnoza: GSO
Anti endomizijalna antitela: O
Nista mi nije napisano kakvo je stanje Transglutaminskih antitela i Anti-Gliadskih antitela. Da li je ovo dobar nalaz i da li znaci da nisam alergicna na gluten?
Biopsija ima ovakav nalaz:
Na pregledanim presecima nema evidentne vilusne atrofije,ali se uocavaju fokalne blage varijacije.Nema povecanja broja IEL celija. Medjutim,buduci da je biopsijski nalaz jako fragmetiran,posebno u povrsinskim slojevima preporucuje se rebiopsijsko pracenje.
Molim Vas za misljenje s obzirom da imam zakazan pregled kod gastroenterologa tek za 3,5 meseca.
Unapred hvala!
Bez kompletiranja nalaza preostalih antitela naprosto NEMA definitivne dijagnoze!
Do kontrole bi svakako bilo dobro da se proba bezglutenska dijeta pa da se vidi kakva će biti reakcija
Moje dete ima bolove u stomaku, gasove, promene na kozi u vidu depigmentacije koze, zali se na umor, trombociti su joj 625 a hemoglobin nesto nizi. Kosa joj je kruzno opala opala na 3 mesta na glavi. Radili smo intoleranciju na gluten, iga je 1,06 (gornja granica je 0.75) .Cekamo jos rezultat ttg. Ako se ustanovi da je intolerantna na gluten zasto se radi biopsija creva? Koja je svrha toga ako se vec zna da joj gluten smeta? Pritom smo radili i alergo test danas i pozitivna je na histamin i polen trave.
Odluku o EVENTUALNOJ biopsiji creva donosi gastroenterolog koji prati dete. To je jedino ispravno, jer ta odluka NE počiva samo na lab.nalazu već na praćenju deteta i uvida u njegovo stanje.
Zovem se Alemsandar i imam 36 godina. Pre desetak dana, nakon nadimnanja stomaka, otiso sam da se ispitam kod gastroenterologa, koji mi je uradio gastroskopiju i utvrdio hijatus herniju. Reko mi je da uradim antiendomizijalna AT I ja sam uradio! Rezultat koji sam dobio je 1,6. Odmah mi je doktor dao listu bezglutenskih proizvoda i sta sve smem da koristim. Pitam, da li ja imam celijakiju sa ovim rezultatom odnosno od cega bih mogo da patim i sta mi predlazete da uradim?
Da poslušate gastroenterologa!
Bezglutenska dijeta će Vam pomoći da ne dobijete celijakiju.