Raznovrsnost u ishrani
Deci uzrasta preko pet godina treba ponuditi manje porcije, čija je sadržina raznovrsna, tako da bude zastupljena hrana iz svih grupa:
* hleb, žitarice, krompir
* meso, riba, jaja
* povrće
* voće
* mleko i mlečni proizvodi
Grupa žitarica kao osnovna u piramidi ishrane, trebalo bi da jednim delom bude sastavljena od integralnih žitarica, koje sadrže vlakna, jer mogu da smanje rizik od nastanka hroničnih bolesti. Žitarice takođe sadrže mnogo drugih hranljivih materija važnih za rast i razvoj.
Voće i povrće imaju udela u specifičnim nutritivnim potrebama organizma.
Mlečni proizvodi su izvor vitamina D i kalcijuma. Pošto istu količinu sadrže nemasni kao i punomasni proizvodi, bolje je koristiti ove prve. Izvori proteina su «mršavo» meso, živina, riba, ali i mahunarke.
Masti, ulja i slatkiši se nalaze na vrhu piramide – u najmanjoj količini, da bi se označilo njihovo ograničeno korišćenje u ishrani. Treba izbegavati hranu bogatu šećerom, pod čime se podrazumevaju i određeni sokovi, naročito gazirani. Umesto toga, ponudite detetu mleko, nezaslađene voćne sokove (sveže ceđene) i vodu. Ograničite unos slane hrane (deca uzrasta pet do sedam godina ne treba da konzumiraju više od tri grama soli dnevno).
Preporuke u ishrani
– Povećajte količine skrobne hrane (pirinač, makarone, hleb, krompir) – kao glavnog dela obroka
– Uvedite povrće i voće u sastav obroka
– Uključite u ishranu namirnice bogate vlaknima
– Spremajte hranu sa manje masti
– Ograničite hranu bogatu mastima – kao što su sosovi, pite, prženi krompir i druga pržena hrana
– Koristite masti sa nezasićenim masnim kiselinama (maslinovo ulje) – ako je moguće
– Koristite so i slanu hranu umereno
– Umereno dodajte šećer
Broj i veličina serviranja u toku dana
žitarice – šest i više serviranja
jedno serviranje = parče hleba, pola šolje kuvanog pirinča, paste ili žitarica
povrće – tri i više serviranja
jedno serviranje = šolja lisnatog povrća ili pola šolje kuvanog povrća
voće – dva i više serviranja
jedno serviranje = voćka srednje veličine (jabuka, narandža, banana) ili pola šolje kuvanog voća ili tri četvrtine šolje voćnog soka
mlečni proizvodi – četiri serviranja
jedno serviranje = šolja obranog mleka ili jogurta, 50 grama sira
meso, riba, jaja, mahunarke – dva do tri serviranja
jedno serviranje = 60-120 grama kuvanog mršavog mesa, ribe ili živine, jaje, pola šolje kuvanog pasulja
Prim. dr Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista
Izvor: Yumama
Komentari 0