Foto: Pixabay
„Uobičajena konzumacija čaja povezana je sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i smrti od svih uzroka“, rekao je prvi autor studije dr Xinyan Wang s Kineske akademije medicinskih nauka iz Pekinga.
„Povoljni efekti na zdravlje su najsnažniji za zeleni čaj i za one koji dugotrajno konzumiraju čaj“, pojasnio je.
Dr Dongfeng Gu s Kineske akademije medicinskih nauka, dodao je da su zaštitni efekti čaja bili najizraženiji među grupom koja je konzistentno pila čaj.
Sprečavaju moždani udar i čuvaju srce – preporučena dnevna doza od 4 do 6 komada
„Studije mehanizama sugerišu da se glavna bioaktivna jedinjenja u čaju, polifenoli, ne skladište u telu dugoročno. Stoga, često konzumiranje čaja tokom dužeg perioda može biti neophodno za kardioprotektivni efekat“, pojasnio je.
Istraživanje je pratilo 100.902 osobe bez anamneze srčanog udara, moždanog udara ili raka. Podeljeni su u dve grupe – ljudi koji su pili čaj tri ili više puta nedeljno i one koji imaju manje od toga. Grupe su proučavane oko 7,3 godine.
Studija je objavljena u European Journal of Preventive Cardiology, časopisu Evropskog kardiološkog društva.
Utvrđeno je da će 50-godišnji ljudi koji redovno piju čaj razviti koronarnu bolest srca i moždani udar 1,41 godinu kasnije i živeti 1,26 godina duže od onih koji nikada ili retko piju čaj.
U poređenju s onima koji nikada ne piju čaj, uobičajeni konzumenti čaja imali su 20 odsto manji rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, zatim 22 odsto manji rizik od fatalnih srčanih bolesti i moždanog udara i 15 odsto smanjen rizik od smrti od svih uzroka
Komentari 0