To je prirodna hrana koja osigurava više esencijalnih hranjivih sastojaka koji pogoduju pravilnom funkcionisanju tela kako kratkoročno tako i dugoročno.
Dugi niz godina masnoće su bile nepravedno negativno komentarisane. Verovalo se da njihova upotreba loše utiče na zdravlje srca i krvnih sudova, iako za to nikada nije bilo dovoljno dokaza.
Danas se zna da su zdrave masnoće pune kvalitetnih hranjivih sastojaka, sa izuzetkom transmasnih kiselina.
Maslinovo ulje poboljšava rad kardiovaskularnog sistema
Prema studiji objavljenoj u Journal of the American College of Cardiology, jedna od prednosti maslinovog ulja u ishrani dece je ta što je njegova redovna upotreba povezana sa nižom učestalošću kardiovaskularnih problema u odrasloj dobi.
To je delimično zbog koncentracije omega-9 masnih kiselina koje imaju pozitivno dejstvo u kontroli upalnih mehanizama.
Iako su kardiovaskularne bolesti kod dece ređe nego kod odraslih, treba znati da taloženje masti u zidovima arterija počinje još u ranom uzrastu. Zato je formiranje zdravih navika u detinjstvu važno za manji rizik od bolesti u budućnosti.
Štiti od slobodnih radikala i pomaže u razvoju mišićnog tkiva
Maslinovo ulje je izvor vitamina E koji je moćni prirodni antioksidant. Ovaj element neutrališe stvaranje slobodnih radikala i njihovo naknadno taloženje u telesnim tkivima. Pored toga, vitamin E doprinosi oporavku mišića nakon fizičke aktivnost. Kako su deca stalno u pokretu, osigurava optimalni unos hranjivih materija i pomaže da se mišići prilagode i bolje regenerišu.
Pomaže u borbi protiv zatvora
Problemi sa stolicom su relativno česti kod dece, barem u nekoj fazi detinjstva. Konzumacija maslinovog ulja može biti jedna od održivih strategija.
Da bi se postigla značajna korist, potrebno je osigurati i odgovarajuću potrošnju vlakana, koja bi sa netopivom i topivom vrstom trebala biti oko 25.grama dnevno. To će obezbediti da detetov mikrobiom održi zdravu ravnotežu.
Imajte na umu da biste u ishranu dece trebalo da uključite i druge zdrave masti, kao što su omega 3 prisutan u avokadu i masnoj ribi. Ove hranjive materije kontrolišu nivo upale u telu, a takođe imaju mnoge prednosti za razvoj mozga u ranim fazama života.
Komentari 0