Foto: Freepik
Ako nemate sreću da ih uzgajate u vlastitoj bašti, i kupujete ih na pijacama ili u prodavnicama. Kako bi izbegli jagode koje su bez ukusa i mirisa, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko ključnih stvari.
Prvo, imajte na umu da su jagode poznate po tome da pomažu u održavanju zdravlja srca, jačaju imunitet, smanjuju holesterol, smanjuju rizik od upala i podstiču zdravlje creva. Međutim, nije svaka jagoda ista, a neke su uzgajane s više pesticida i aditiva.
Prema lekarima sa Univerziteta Oksford, jagode treba konzumirati umereno, samo dva do tri puta sedmično, najbolje između 17.00 i 19.00 sati, i to bez dodatnog šećera. Ali, kako odabrati najbolje jagode?
Kako prepoznati domaće?
Ako su jagode dostupne tokom cele godine u marketima, velika je verovatnoća da su uvozne. Prave domaće jagode obično se pojavljuju kasnije na policama i na pijacama. Ključni pokazatelji domaćih jagoda su boja, miris i unutrašnja struktura. Domaće jagode imaju jarko crvenu boju i prepoznatljiv miris koji podsjeća na zemlju. Njihova unutrašnja struktura takođe je različita – one imaju puno semenki i duboko su crvene iznutra.
Uvozne jagode, s druge strane, često su svetloružičaste iznutra i sadrže manje semenki. Ako primetite crvenu boju unutar uvoznih jagoda, to može biti znak da su tretirane pesticidima. Stabljika zdrave domaće jagode trebala bi biti svetlozelene boje i miriše na zemlju. Takođe, domaće jagode ne moraju uvek izgledati savršeno – mogu biti nepravilnog oblika i manje estetski privlačne, ali to je zapravo dobar znak jer znači da nisu tretirane pesticidima.
Dakle, prilikom biranja jagoda, obratite pažnju na boju, miris i unutrašnju strukturu. Domaće jagode mogu izgledati manje savršeno, ali nude bogatiji ukus i manje rizika od pesticida. Ako imate mogućnost, uvijek je bolje podržati lokalne proizvođače i uživati u svežim, prirodnim plodovima, prenosi „Klik„.
Komentari 0