Čorba od krompira
Sastojci:
- 2 veća krompira;
- 1 šargarepa;
- 1 kockica gaude;
- 1 kašika pavlake za kuvanje ili kisele pavlake;
- kašičica suncokretovih semenki.
Priprema: Krompir i šargarepu stavite u malo zasoljenu vodu i kuvajte kojih 15-ak minuta. Kad su krompir i šargarepa skuvani ostavite 1 dcl prokuvane vode, ispasirajte sa štapnim mikserom i dodajte sir gaudu (soli ne treba dodati zbog sira), jednu kašiku pavlake za kuvanje. Još malo ostavite na vatri koji minut, i zatim servirajte u tanjir i na čorbu još izrendajte malo šargarepe i posipajte sa suncokretovim semenkama za bolji izgled i zdravi ukus.
Čorba od šargarepe i meda
Sastojci:
- 3 veće šargarepe;
- 2 manja praziluka;
- par cvetova karfiola;
- 2 kašičice meda;
- 2 kašičice maslaca;
- pola litra bujona od povrća;
- 1 lovorov list;
- 1 kašika jogurta;
- malo soli;
- tostirani hleb.
Priprema: U zagrejani manji lonac ubacite maslac, nasečen praziluk i karfiol i nastavite dinstati na laganoj vatri par minuta dok ne omekša. Dodajte šargarepu, med, lovorov list i dinstajte još dva minuta. Ulijte bujona od povrća i još kuvajte nekih desetak minuta. Kad sve omekša propasirajte sa štapnim mikserom (izbacite lovorov list), dodajte jednu kašiku jogurta i servirajte s tostiranim hlebom.
Čorba od povrća i komadića teletine ili dečji ragu
Sastojci:
- 1 kašičica maslaca;
- pola crvenog luka;
- 1 šoljica graška;
- 1 šoljica šargarepe;
- 1 šoljica kukuruza;
- prstohvat soli;
- 20 dkg sitno narezane mekane teletine na najmanje komadiće.
Priprema: U manjoj šerpi zagrejte maslac, dodajte crveni luk i kad dobije zlatnožutu boju ubacite na kockice nasečenu teletinu, grašak, šargarepu i kukuruz i sve malo prodinstajte. Ulijte pola litra prokuvane vode i kuvajte još 20-ak minuta (u zavisnosti od kvaliteta mesa).
Komentari 0