Foto: Flickr
Amarant, malo kalorija ali puno zdravlja
Amarant ili Štir, po svom poreklu ne spada u žitarice, ali ima sva svojstva kao i one. Spada u najstarije namirnice , potiče iz srednje i južne Amerike, a gaji se i u južnim krajevima Azije. Postoji preko šezdeset vrsta a kod nas je najčešći crveni amarant. Izuzetno je bogat vitaminima i mineralima, a njegova laka svarljivost ga čini izuzetno atraktivnom namirnicom i za najmlađe. Aminokieline metonim, lizin i cistein, daju joj izrazitu nutritivnu vrednost. Bogat je Kalcijumom, kalijumom i gvožđem pa je odličan izbor i za sve one koji se bore sa malokrvnošću. Sadrži kalijum, bakar, fosfor, mangan koji su izuzetno važni za pravilno funkcionisanje mozga i celog nervnog sistema. Bogatstvo vitaminom A i B6 čina ga pravim saveznikom za lepu i zdravu kožu, kosu i nokte. Vitamin C i antioksidansi ćine ga pravim borcem protiv prehlada i slobodnih radikala. Spada u niskokalorične namirnice u 100g ima oko 350 ckal, pa je izuzetno korisna i za sve one koji iz nekog razloga moraju da povedu računa o kalorijskom unosu. Amarant možete da uvedete u ishranu vaše bebe posle sedmog meseca. Kao i kinou potrebno ga je isprati potom skuvati i kao takvog ga ili dodati supama, čorbama, salatama ili ga ostaviti kao prilog jelima.
Spelta, starija i zdravija rođaka pšenice
Spelta ili Krupnik je žitarica iz porodice kojoj pripada i pšenica. Bez obzira na to što je značajno manje poznatija od svoje rođake pšenice, ona se zapravo može smatrati njenom pretečom jer je nastala pre nje, bez genetskih modifikacija i pesticida. Treba imati u vidu da spelta sadrži gluten, mada je mnogo lakše podnošljivija i bogatija u svom nutritivnom sastavu od svih ostalih glutenskih žitarica. Izuzetno je bogata aminokiselinama, Vitaminima B kompleksa, mineralima, natrijumom, kalijumom, manganom, magnezijumom i gvožđem. U njen sastav ulaze dve izuzetno važne supstance, lignani koji uticu na reproduktivno zdravlje, ublažavaju simptome menopauze i čuvaju kardiovakularni sistem, kao i fitoestrogeni tj. biljni hormoni koji utiču na horonski balans i lipidni status. Ima značajno niži glikemijski indeks u odnosu na pšenicu, pa je mnogo bolja alternativa za sve one koji imaju probleme sa povišenim šećerom ili su na nekom od restrikcijskim režima ishrane. Od sedmog meseca može biti deo jelovnika vaše bebe, ali uz oprez, posebno kod dece koja su pokazala neku vrstu glutenske intolerancije ili sklonosti ka alergijama.
Komentari 0