Foto> Pixabay
Prirodni plastelin se dobija iz osnovnih namirnica koje imate u kući. Za pripremu domaćeg plastelina potrebne su vam sledeći sastojci:
2 šolje brašna
2 šoljice vode
1 šoljica soli
1 velika kašika ulja
dve čajne kašike limunske kiseline
boje po želji
Najpre u posebnoj posudi pomešati: brašno, so i limunsku kiselinu, kako bi se bolje sjedinili suvi sastojci. U šerpu staviti vodu sa kašikom ulja. Sastojke prvo pomešati a zatim zagrejati šporet. Masu kuvati na laganoj vatri uz neprestano mešanje. Nakon nekoliko minuta masa će početi da se stvrdnjava. Vremenom, sve teže će se mešati ali budite strpljivi. Čim masa prestane da se lepi po prstima ugasiti vatru i preći na sledeći deo.
Testo izvadite iz posude i mesite ga dok je masa još topla, kako bi se svi sastojci lakše sjedinili. Nakon toga podelite testo na četiri dela a zatim napravite manje kugle. Palcem napravite rupu u sredini svake kugle – radite to na papiru za pečenje. Uzmite boju po želji, par kapi kapnite u rupu i pažljivo mesite. Najbolje raditi sa rukavicama, kako boja ne bi ostajala na rukama. Ukoliko ne volite da nosite rukavice prilikom rada, boju operite sa praškom za veš.
Prilikom uzimanja novog testa i ponavljanja postupka uvek koristite novi papir za pečenje. Možete koristiti i aromu – od jagode, maline, limuna… boja testa vam može dati ideju za izbor arome. Npr. za crveno testo koristite aromu jagode i maline, za žuto testo aromu limuna itd.
Testo koje će poslužiti za igru vašim mališanima možete sačuvati u plastičnoj kesici, u plastičnoj posudi ili jednostavno testo umotajte u providnu foliju. Nadamo se da smo vam dali dobru ideju kako da zabavite mališane. Domaći plastelin je zdraviji od kupovnog i traje duže.
Deca će biti presrećna što učestvujete u njihovim igrarijama a i vi ispunjeni, jer ste proveli kvalitetno vreme družeći se sa svojim mališanima. I sa svakodnevnom igrom, domaći plastelin može da traje mesec dana, a uz nešto ređu igru i do tri meseca.
Samo da se osiguram: upotrebljava se limunska kiselina, a ne sok od limuna, jel tako?
Hvala.