Napravite zdrav izbor: Kako prepoznati domaće jagode

Napravite zdrav izbor: Kako prepoznati domaće jagode

Iako su veoma ukusne i zdrave, sa jagodama treba biti oprezan, posebno ako će ih jesti deca. Za njih je najbolje da birate domaće, a evo i kako da ih prepoznate.

Foto: Pixabay

Maj je definitivno mesec kad jagode „vladaju“ pijacama i supermarketima. Međutim, kad ih kupimo, primećujemo da većina nema ni ukus ni miris, zbog čega nam je svima prva pomisao „odakle su uopšte stigle?!“.

Najčešće dolaze iz Španije, Grčke i Turske. Jagode iz uvoza stižu malo ranije nego one domaće, a preprodavci ih najčešće prepakuju i prodaju lažno tvrdeći da su uzgojene kod nas. Baš zato se i nameće pitanje: kako prepoznati uvozne jagode?

Da ne živite u zabludi, i domaće jagode tretirane su pesticidima kako bi se zaštitile od napasnika i što duže ostale sveže, ali ipak se od uvoznih najviše razlikuju po mirisu i ukusu. Domaće jagode imaju intenzivan, prepoznatljiv miris i slađe su i sočnije od uvoznih. Takođe, one nemaju jednak ukus na svim stranama jer ih sunčevi zraci ne obasjavaju ravnomerno tokom rasta.

Takođe, domaće jagode možemo prepoznati i po obliku. Retko kad su sve iste veličine i boje. Brže propadaju jer su tretirane s mnogo manje pesticida od uvoznih, koje se, da bi do nas stigle cele i sveže, dodatno tretiraju.

Još jedna stvar koja odaje uvozne jagode je peteljka – na domaćim je uvek bledozelena, a takva je zato što su nedavno ubrane. Domaće su, takođe, pune su sitnih semenki.

Sveže su najbolje

Za jagode važi da su bolje kada su sveže, jer se vitamin C i antioksidansi kojima obiluju gube stajanjem. Zapamtite, najzdravija je ona jagoda koja je sveže ubrana.

Maloj deci ih treba davati oprezno jer postoji mogućnost da se, baš kao i kod odraslih, javi neka neželjena reakcija ili alergija, koju obično ne izaziva sama voćka, već pesticidi i slična sredstva kojima su prskane. Zato ih pre konzumiranja treba dobro oprati.

4 razloga zašto ih je dobro jesti

1. Lek za sve – jagode su bogate kalcijumom, magnezijumom i vitaminom C. Dobre su za lečenje probavnih smetnji, upale grla, ekcema i prehlada. Poseduju čak i svojstva analgetika pa su dobre i za sprečavanje glavobolje.

2. Ubrzavaju metabolizam – bogate su protivupalnim i protivkancerogenim sastojcima jer sadrže mnogo antioksidanasa, polifenola, fitonutrijenata i vlakana. Ubrzavaju metabolizam, a istovremeno mogu biti od velike pomoći i vašem srcu.

3. Štite od UV zračenja – ekstrakt jagode štiti od štetnog ultraljubičastog zračenja, povećava otpornost i smanjuje oštećenje DNK.

4. Nisu kalorične – ovo voće ne sadrži puno kalorija, a olakšava mršavljenje, štiti nas od bolesti srca, snižava holesterol i poboljšava pamćenje.

Yumama

0
Ostavi komentar

Povezani članci