Foto: Pqsels
Da li ste ikada pustili svom detetu neku od emisija u kojima neko priprema hranu? Naučnici iz Nizozemske kažu da bi to trebalo da uradite!
Studija sprovedena na Univerzitetu u Tilburgu pokazala je da mališani koji su gledali zdravu hranu na televiziji skoro tri puta češće biraju zdrave grickalice kao što su voće ili koštunjavi plodovi, umesto slanih ili slatkih nezdravih grickalica.
Studija je obuhvatila 125 dece iz pet različitih škola, podeljenih u dve grupe. Obema grupama puštena je ista emisija o kuvanju, ali su deca iz prve grupe gledala pripremanje zdravih sastojaka, a druga pržene ili nezdrave hrane.
Deci je nakon toga ponuđeno da gricnu nešto, i mogli su da biraju između jabuka i krastavca, odnosno čipsa i slanih pereca. Mališani iz prve grupe 2,7 puta češće su birali zdravu užinu, prenosi „Pipl“.
Rezultati studije objavljeni su u „Žurnalu nutricionističkog vaspitanja i ponašanja“, prenosi taj list.
Komentari 0