Mafini od bundeve, narandže i crne čokolade
Sastojci:
100 gr maslaca, 1,2kg bundeve, 25 gr želatina, stevija, sok od 1 narandže, malo rendane kore narandže, oguljena nektarina ili banana, malo đumbira, 70g crne čokolade i malo muškatnog oraha, malo badema
Priprema: Ubaciti u šerpu sa širim dnom oko 100g maslaca i oko 1.200g bundeve, seckane na kockice (manje kockice se brže spreme) i malo vode. Dinstajte poklopljeno na umerenoj temperaturi dok bundeva ne omekša.
Kada je bundeva meka, sipati malo vode u kojoj je već rastvoren želatin (bar 25 g) i zasladiti stevijom. Pri mešanju malo gnječiti viljuškom da se želatin i stevija lepo rasporede.
Podeliti masu na 2 jednaka dela. Ubacite u blender prvi deo i sipajte sok 1 ceđene narandže i malo rendane kore naranže.
Zatim dodajte 1 veću oguljenu nektarinu ili pola banane. Od začina dobro ide đumbir u prahu. Izblendujete dok ne dobijete krem.
Stavite silikonski plah na neku čvrstu podlogu. Napunite ovom masom od bundeve i narandže otvore za mafine do pola (po mogućstvu koristite neki pleh sa većim otvorima).
Ubacite sada u blender drugu polovinu mase od bundeve, dodajte oko 70g crne čokolade i malo muškatnog oraha. Sipajte masu od čokolade preko mase od narandže.
Kada se potpuno stegne (najbolje je praviti uveče za sutra), izvadite mafine i ukrasite ih blanširanim bademima, seckanim na listiće.
Napomena: Ako nemate odgovarajući silikonski kalup, ovo možete napraviti u širim i plićim čašama, ali onda prvo sipajte sloj od čokolade.
Izvor: Vitki gurman
Komentari 0