Foto: Flickr
Kako bi Vaše dete dobilo potrebne zdrave nutritijente, uživalo u užini, a Vama ovaj među obrok prestao da bude noćna mora, predlažemo Vam sledeće zdrave i ukusne grickalice.
Voće kao jednostavna i univerzalna grickalica
U nedostatku vremena i ideja, univerzalna zdrava grickalica je uvek sveže voće. Voće je bogato vodom, vlaknima, mnogobrojnim vitaminima, pruža energiju i poboljšava celokupno zdravlje vašeg deteta. Najpre birajte ono voće koje je u svojoj sezoni, izaberite jedno ili napravite voćnu salatu, tako što ćete kombinovati nekoliko različitih vrsta. Da biste dodatno zainteresovali vaše dete, prelijke voće sa malo cimeta i meda.
Domaći slatkiš od jogurta
Jogurt je dobar izbor za užinu dece , jer je odličan izvor proteina i kalcijuma koji su važni za rast i razvoj vašeg deteta. Jogurt sadrži i prirodne probiotike koji poboljšavaju varenje. Mnogobrojne verzije gotovih voćnih jogurta sadrže dodatni šećer pa zato je najbolja opcija da u čist jogurt dodate malo kakaa i naseckanog svežeg voća, kao što je banana, breskva, grožđe ili malina.
Zdravi miks koštunjavog i sušenog voća
Idealna kombinacija energije, dobrih masti i hranljivih materija, koja će u samo nekoliko zalogaja zasititi vaše dete. Kod ove kombinacije obratite pažnju da li je Vaše dete prethodno iskazalo alergiju na neku od ovih namirnica, ali i na to da se ovaj vid grickalica preporučuje starijoj deci, koja mogu da bezbedno progutaju ove plodove. Pomešajte badem, lešnik, indijski orah, sušene komadiće brusnice, smokve ili šljive.
Kokice, uvek atraktivna zanimacija
Iako vrlo često smatrane za „junk“ hranu , kokice ukoliko se umereno konzumiraju i bez dodatih sosova i umaka, mogu imati blagotvorna dejstva. Najnovija istraživanja kažu da kokice sadrže ozbiljnu dozu antioksidanasa i vlakana. Nemojte praviti kokice u mikrotalasnoj rerni i obratite pažnju na poreklo zrna od koga ih pravite.
Šareni sendviči od povrća
Deca vole sendviče, a da biste ih učinili atraktivnijim iskoristite šarenilo boja povrća. Neka vam osnova sendviča budu komadići krastavca ili paradajza, a nadev sir, ćureća prsa i zelena salata. Ukoliko želite da se držite standardnih formi, na bezglutenski hleb stavite namaz od izgnječenog avokada, pomešanog sa malo limuna i čeri paradajza, sve to poprskajte susamom.
Punjene korpice od jaja, tunjevine i paradajza
Prvo izvadite sadržaj iz paradajza tako da kora bude improvizovana korpica, potom skuvajte jaja, izvadite žumance. Žumance, sadržaj iz paradajza pomešajte, dodajte tunjevinu ili dimljeni losos, avokado, krastavac , može i kiseli i taj sadržaj vratite u belance i korpicu od paradajza. Pravite svoje kombinacije nadeva, možete kombinovati ćureće ili pileće meso, sa susamom i kokosovim uljem i naseckanim komadićima salate.
Čips od batata
Slatki krompir ili batat, uveliko se ušetao u kuhinje svih onih koji vode računa o zdravlju svojih najmilijih. Bogat Vitaminom A, odličan za zdrave oči i kožu. Iseckajte ga na tanke komadiće, prelijte maslinovim uljem i morskom ili himalajskom solju, stavite ga u rernu i pecite 20 minuta na 200 stepeni. Dobićete ukusnu i zdravu grickalicu za vas i vaše dete.
Povrće u umacima
Deca vole da umaču hranu u različite sosove. Nemojte im to zadovoljstvo uskratiti, nego im otkrijte zdravu verziju umaka. Naseckajte povrće na trake ( šargarepu, celer, krastavac), a kao umak koristite sveži humus, kikiriki puter ili gvakamole.
Energetske bombice
Pomešajte suvo voće (kajsija, šljiva, smokva, urma), sa ovsenim pahuljicama, dodajte čija seme, suncokretove i bundevine semenke, po želji i mleveni lešnik i malo meda, sve to pomešajte u kuglice. Ove bombice ne samo što će dati energiju vašem detetu, nego će i obezbediti sve važne nutritijente.
Komentari 0