Dokument koji su objavili naučnici u žurnalu “Nejčr sel biolodži” (Nature Cell Biology), identifikovao je posebne vrste ćelija koje se na kraju transformišu u bele adipocite – ćelije koje većina ljudi porepoznaje kao salo.
“Sada možemo da se vratimo u laboratoriju i proučimo kako se te ćelije aktiviraju da zapravo naprave salo”, rekao je koautor studije Metju Rodhefer, vanredni profesor komparativne medicine i molekularne, celurarle i razvojne biologije.
Povećanje broja masnih ćelija kod gojaznih osoba je posebno problematično jer, nakon što su jednom stvorene, ove ćelije je teško eliminisati.
Međutim, iznenađujuće malo se zna o tome kako se ćelije sala zapravo formiraju. Rodhefer i koautor studije Rajan Beri sa Jejla napali su problem tako što su izolovali ćelije od masnoće i onda proučavali koje se ćelije mogu preobratiti u ćelije sala, kroz proces poznat kao diferencijacija.
Uspešno su identifikovali ćelije sa tačno određenom vrstom receptora koje mogu, zapravo, postati ćelije sala.
Nova studija sprovedena na miševima potvrdila je da su ćelije sa tim specifičnim receptorom na površini ono što kreira ćelije sala u telu.
Rodhefer kaže da je sada moguće proučiti kako se te ćelije ponašaju pod različitim okolnostima, kao što su vežbanje, dijeta ili preterani unos hrane.
Istraživači se nadaju da će otkriti šta je uzrok koji navodi ćelije da prave nove želije sala kod gojaznih osoba i da će jednog dana možda uspeti da blokiraju njihovu aktivnost. “Time ćemo se zanimati narednih 20 godina”, rekao je on.
Izvor: Žika.rs
Komentari 0