Za nju su roditeljstvo i pedijatrija povezani, a sve što deli sa svojih više od 583.000 pratioca na TikToku temelji se na opasnostima kojima je svedočila.
„Videla sam toliko nesreća koje su se mogle sprečiti – opekotine od prosutih vrućih napitaka, gušenja hranom, ozleda uzrokovanih prevrtanjem nameštaja – da sam potpuno promenila način na koji sam organizovala svoj dom,“ kaže Nika.
„Sada uvek okrećem ručke lonaca i tiganja prema unutra dok kuvam, vruće napitke i supe držim dalje od ivice stola i hranu sečem na sigurne oblike i veličine za malu decu, i mnogo drugog prilagođavanja. Reč je o malim, praktičnim promenama koje mogu sprečiti ozbiljne povrede“, izjavila je.
Rad u pedijatriji potpuno je promenio Nikin pogled na sigurnost u kući.
„Iskreno, više ne mogu da ne primetim potencijalne opasnosti. Kada radite s decom, uđete u svoju kuću i automatski počinjete da uočavate rizike, kao detektiv. Nakon svega što sam videla otkad sam postala pedijatar, još sam svesnija koliko opasnosti može biti oko dece“, upozorila je.
Za Niku su detektori dima, zatvaranje vrata pre spavanja i protivpožarna ćebad obavezni u svakom domu.
„Svaka kuća treba imati detektore dima u svakoj spavaćoj sobi, van svake spavaće zone i na svakom spratu kuće. Trebali biste ih testirati jednom mesečno i menjati baterije barem jednom godišnje. Zatvaranje vrata pre spavanja važan je sigurnosni savet koji mnogi ne znaju – zatvorena vrata mogu usporiti širenje vatre i otrovnog dima, dajući deci više vremena za beg ili spašavanje. I naravno, šibice, upaljače i sveće treba držati van dometa i pogleda dece“, napomenula je.
Sigurnost u kuhinji i oko grejlica
Nika je takođe vrlo oprezna kada su u pitanju grejalice.
„Držite grejalice barem metar dalje od svega što može goreti, poput zavesa, posteljine i nameštaja. Isključite ih pre nego što napustite sobu ili odete na spavanje. U kuhinji uvek imajte protivpožarno ćebe i aparat za gašenje požara. Protupožarno ćebe može pomoći u gašenju manjih požara na šporetu, a aparat za gašenje požara treba biti lako dostupan – svi u kući treba da znaju kako da ga koriste“, kaže.
Kuhinja je često mesto gde se događa najviše nesreća.
„Nikada ne ostavljajte hranu na šporetu bez nadzora, držite decu najmanje metar dalje od šporeta i okrećite ručke lonaca prema unutra kako biste sprečili prosipanje i opekotine. Ako možete, koristite ringle do zida. Još jedna velika opasnost u kuhinji su namirnice koje mogu izazvati gušenje. Mnogi roditelji ne znaju da su određene namirnice – grožđe, viršle, kokice, celi orašasti plodovi, sirova šargarepa – veliki su rizik za malu decu. Sečenje hrane na sigurne oblike može sprečiti ozbiljne i po život opasne situacije“, tvrdi.
Kako učiti decu sigurnosti
Nika svoje sigurnosne navike prenosi i na svoju decu.
„Budući da ih učim o sigurnosti od malih nogu, oni sami postaju svesni rizika. Moj šestogodišnjak zna kako prilagoditi hranu tako da bude sigurna za mog dvogodišnjaka. Čak i moj dvogodišnjak – kad mu dam borovnicu, automatski je pritisne da je spljošti pre nego što je stavi u usta. Predivno je videti kako im te navike postaju prirodne, jer to znači da ih stvarno usvajaju. Nije dovoljno samo kuću učiniti sigurnom – o tome treba stalno razgovarati. Deca neće uvek biti kod kuće, a ni vi nećete uvek biti tamo da ih zaštitite“, poručuje dr. Nika.
Komentari 0