Vođa ove studije, Emily Ho sa Državnog Univerziteta u Oregonu (SAD), rekla je da pitanje da li se važni hranljivi sastojci mogu dobiti iz cele namirnice ili uz pomoć dodataka nikad nije jednostavno. Neki vitamini i hranljivi elementi, kao što je folna kiselina koja se često preporučuje trudnicama, zapravo se bolje apsorbuju putem suplemenata nego kroz hranu. Ali, određena jedinjenja za koja verujemo da brokoliju i srodnim biljkama daju zdravstvenu vrednost moraju doći pravo iz same namirnice.
Povrće iz porodice kupusa kao što je brokoli od velikog je interesa za naučnike zbog toga što sadrži visoke nivoe jedne vrste fitohemikalija pod nazivom glukozinolati. Mnoge studije sugerišu da bi oni mogli umanjiti rizik od raka prostate, dojke, pluća i debelog creva.
Tim sa Državnog Univerziteta u Oregonu odlučio je da utvrdi da li se neka od zdravih jedinjenja mogu uzeti u obliku pilule. Oni su otkrili da, kada se jedu kao sirove ili blago obarene namirnice, enzimi u brokoliju pomažu u razbijanju glukozinolata u dva vredna jedinjenja koja su od velike važnosti za istraživače – sulforafan i erucin. Studije su naročito pokazale da sulforafan može pomoći u detoksifikaciji supstanci koje izazivaju rak, kao i da aktivira gene za suzbijanje tumora, tako da oni mogu da obavljaju svoje funkcije.
Međutim, enzim neophodan za razbijanje glukozinolata ne nalazi se u većini suplemenata. Bez ovog enzima koji se nalazi u celoj namirnici, studija je otkrila da telo zapravo apsorbuje pet puta manje jednog važnog jedinjenja i osam puta manje drugog. Ho je rekla da povrće treba da se blago kuva dva ili tri minuta, ili obari na pari ali da i dalje ostane malo hrskavo, kako bi zadržalo neophodni enzim.
Ona je dodala da se dobar nivo popularnih dodataka kao što su vitamin D i omega-3 masne kiseline teško može dobiti samo putem klasične ishrane. Ali, ako želite pravu dobrobit od brokolija i karfiola, morate ih jesti „u originalnom pakovanju“.
Preuzeto: Zika.rs
Komentari 0