Foto: Freepik
Simptomi trovanja hranom mogu da budu bol u stomaku, povraćanje, mučnina i prisustvo gasova, dijareja i krv u stolici, glavobolja, povišena telesna temperatura i groznica, bolovi u zglobovima. Simptome obično ima više članova porodice koje je konzumiralo istu hranu.
Neka deca bakterije koje se prenesu hranom dobro podnose i brzo se oporave a neki zahtevaju hospitalizaciju zbog težine kliničke slike. Glavna terapija je hidratacija deteta i nadoknada tečnosti i izgubljenih elektrolita. Ukoliko dete ima blag stepen rehidracije nekada je nadoknada tečnosti per os dovoljna terapija, a za teže oblike rehidracija se obično nastavlja primenom intravenske infuzije i boravkom u bolnici. Pedijatar na osnovu kliničke slike odredjuje potrebu za daljom terapijom i potrebom za primenom antibiotika. Zbog težine kliničke slike posle trovanja hranom veoma je važno obratiti pažnju na namirnice koje se priremaju i daju detetu uvek, a posebno tokom letnjih meseci.
Leti je posebno važno davati deci hranu kontrolisanog kvaliteta
Tokom toplih dana česta su trovanja hranom zbog nedovoljnong kvaliteta namirnica, visokih temperatura i neadekvatnog načina čuvanja namirnica. Ovi faktori pogoduju razvoju bakterija i njihovih toksina i dovode do pojave gastreonteritisa. Zbog toga je veoma važno uvek a najviše tokom letnjih meseci deci davati namirnice kontrolisanog kvaliteta koje ne mogu tako lako da se pokvare koje zadovoljavaju najviše standard procesa pripreme i obrade namirnica. Veoma je važno održavanje higijene ruku i posuda tokom priprema hrane, kuvanje i termička obrada namirnica je neophodno da budu adekvatni kao i čuvanje namirnica na odgovarajućoj temperaturi, Kao najčešći izazivači trovanja hranom se smatraju lisnato zeleno povrće (22%) neodovoljno oprano, zatim piletina, mlečni proizvodi, voće povrće i riba. Nedovoljno oprano voće i povrće kao i povrće tretirano različitim hemikalijama može da bude razlog gastroenteritisa i trovanja.
BABY food factory Nutrino – proizvodnja dečije hrane na najvišem nivou kontrole kvaliteta
Fabrika dečije hrane Baby Food Factory otvorena je u oktobru 2018. godine u Beogradu, u Dobanovcima. U najmodernijim postrojenjima proizvodi se kompletan asortiman dečije hrane koju čine suve žitne kaše, tečne žitne kaše, sokovi, pirei u staklenoj i u mekanoj pauč ambalaži svi pod imenom i brendom NUTRINO. Postoji hrana za bebe, decu i odrasle različitih ukusa i sastava. Za odrasle u fabrici se proizvode NUTRINO LAB proizvodi, a takodje i proizvodi pod drugim imenima za inostrana tržišta.
Fabrika dečije hrane se sa velikom odgovornošću odnosi prema kontroli kvaliteta. U sastavu fabrike postoji fizičko hemijska i mikrobiološka laboratorija sa najsavremenijom opremom. Vrši se stroga kontrola ulaznih sirovina, materijala, kontrola proizvodnog procesa, kao i kontrola gotovih proizvoda. Od samog početka su postavljeni visoki standardi proizvodnje i odgovoran pristup po pitanju kvaliteta i bezbednosti dijetetskih i nedijetetskih proizvoda.
U svakom delu proizvodnog procesa, posebna pažnja posvećena je zadovoljenju zahteva i očekivanja korisnika, očuvanju zdravstvene ispravnosti i kvaliteta proizvoda i zadovoljenju domaćih i medjunarodnih propisa i relevantnih standarda. Neprestano se radi na poboljšanju kulture bezbednosti hrane.
Fabrika je opremljena najsavremenijom visokoefikasnom procesnom i tehnološkom opremom, koja garantuje proizvodnju u skladu sa najvišim standardima kvaliteta i bezbednosti dečije hrane. Kontrola ulaznih sirovina i materijala je veoma stroga i na najvišem mogućem nivou, kao i kontrola proizvodnog procesa i gotovih proizvoda.
Redovno se vrše preventivne kontrole svakog pojedinačnog segmenta poslovanja, kako bi pored stalnog nadzora i održavanja visokog nivoa kvaliteta mogla da se pronadju i nova rešenja i unapredi se svaki deo proizvodnog programa hrane za najmladje.
Medjunarodni standardi za proveru kvaliteta za sigurnost medju potrošačima
U proizvodnji se poštuju standardi ISO 9001, FSSC 22000, GMP i HACCP zbog čega se proizvode bezbedni i visoko kvalitetni proizvodi. Prateći potrebe tržišta ispunjavaju se i drugi standadi ORGANIC, HALAL i VEGAN.
Nutrino proizvodi koji su dostupni na domaćem i inostranom tržištu su prepoznati kao hrana najvišeg kvaliteta i kontrole namirnica. Da bi se potrošačima omogućila apsolutna sigurnost, obezbedile i garantovale sve karakteristike ispravnog proizvoda koristi se najstrožiji sistem kontrole kvaliteta FSSC 22000.
FSSC 22000 je medjunarodno priznat standard za bezbednost hrane, koji svakim novim izdanjem zahteva podizanje standarda proizvodnje ispravnih i sigurnih prehrambenih proizvoda za potrošača.
Panel čistih soba obezbedjuje najviše standarde higijene
Najsavremeniji segment cele fabrike predstavljaju paneli čistih soba – Ceo proizvodni prostor, laboratorija i logistički hodnici su uredjeni po standardima panela čistih soba. Čiste sobe predstavljaju visoke standarde čistoće i higijene odnosno potpuno odsustvo nečistoće. Takvi uslovi potrebni su u operacionim salama, farmaceutskim postrojenjima i objektima za proizvodnju mikro-elektroničkih komponenti. Paneli čistih soba nisu standard ni praksa za proizvodnju dečije hrane, već izbor vlasnika fabrike kako bi omogućili proizvodnju najvećeg kvaliteta. Vazduh koji od spolja ulazi u „čistu sobu”, filtrira se kako bi isključio prašinu, dok vazduh iznutra stalno cirkuliše kroz specijalne filtere.
Krajnji korisnici (roditelji i deca) mogu da budu sigurni da svom detetu daju strogo kontrolisanu hranu po najvišim svetskim standardima u cilju elminisanja mogućnosti da plasiranjem proizvoda na tržište može doći do trovanja hranom.
Tekst pisan u saradnji sa BFF Nutrino
Literatura.
1. Susanna Y. Huh, MD, MPH,a Sheryl L. Rifas-Shiman, MPH,b Elsie M. Taveras,
Timing of Solid Food Introduction and Risk of Obesity in Preschool-Aged
Children, Pediatrics 2011 Mar;127(3 e544-51
2. Alice A.; Moira I.; Wendelin M; Molly M. et all: Introduction of Solid Food to
Young Infants, Matern Child Health J. 2011;15(8):1185-):
1194.
Komentari 0