Prolećni rižoto
Potrebno je:
– litar ipo pileće supe
– 20 g butera
– kašika maslinovog ulja
– 2 tanja praziluka, sitno iseckana
– 2 struka mladog crnog luka
– 2 češnja belog luka
– 200 g pirinča
– 250 g mladog graška
– 200 g graška šećerca
– šolja mleka
– četvrtina šolje parmezana
Priprema:
Na buteru i maslinovom ulju izdinstati mlad crni luk, praziluk i beli luk. Dodati grašak i pirinač, prodinstati, postepeno dolivati supu. Kada pirinač omekša (posle 25-30 minuta), dodati mleko, još kratko prokuvati i posuti parmezanom.
Prolećni đuveč
Potrebno je:
– šolja integralnog pirinča
– 2 šolje čorbe od povrća
– kašika maslinovog ulja
– 2 struka mladog belog luka
– 2 struka mladog crnog luka
– crvena paprika, isečena
– zelena paprika, isečena
– pola šolje isečenih šampinjona
– šolja isečenih špargli (po 2 cm)
– šolja graška
– šolja spanaća, obarenog i isečenog
– trećina šolje isečenih crnih maslinki
– malo soli i bibera
– manja tegla ili konzerva paradajza u sosu
Priprema:
Pomešati pirinač i čorbu od povrća, pustiti da proključa. Potom smanjiti temperaturu i kuvati oko 40 minuta. Zagrejati rernu na 200 stepeni. Kad je pirinač kuvan, zagrejati ulje u tiganju pa dodati luk, paprike, šampinjone, šparglu, spanać, maslinke, so i biber. Dinstati oko pet minuta, dok špargle ne omekšaju. Dodati pirinač i paradajz, pa premestiti u posudu u kojoj će se peći, i staviti u rernu. Peći oko deset minuta.
Salata od špargli i pečenih paprika
Potrebno je:
– pola kilograma špargli
– šolja isečenih crvenih pečenih paprika
– 2 kašike maslinovog ulja
– 2 kašike limunovog soka
– kašika sirćeta
– kašika iseckanog svežeg peršuna
– kašika iseckane sveže mirođije
– malo soli i bibera
Priprema:
Špargle očistiti i iseći na parčiće od po 2-3 centimetra. U ključaloj vodi obariti dok ne omekšaju, ocediti, isprati hladnom vodom. Staviti ih u činiju za salatu, dodati paprike. Pomešati ostale sastojke i preliti preko povrća. Rashladiti pre služenja.
Salata od špargli sa orasima
Potrebno je:
– pakovanje makarona
– 250 g špargli isečenih na parčiće od 2 cm
– 120 g mocarele
– srednji paradajz, isečen
– 250 g šampinjona
– pola šolje seckanih oraha
– četvrtina šolje maslinovog ulja
– četvrtina šolje balzamskog sirćeta
Priprema:
Skuvati makarone, ocediti ih. U ključaloj vodi obariti špargle dok ne omekšaju. Ocediti ih i isprati hladnom vodom. Vratiti u šerpu sa makaronima. Dodati sir, šampinjone, paradajz i orahe. U činiji pomešati ulje i sirće i preliti preko salate.
Prim dr med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista
Izvor: Yumama.com
Komentari 0