Foto: Pixabay
Kopriva, lekovita biljka velikih potencijala
Nepravedno zapostavljena u svakodnevnim jelovnicima, ova biljka obiluje mnogim lekovitim sposobnostima. Važno je samo da se prvo dobro prokuva na pari kako bi se lišće oslobodilo dlaka koje mogu da budu iritatori. Kopriva je odličan saveznik u borbi protiv malokrvnosti, bogata je gvožđem i antioksidansima. Olakšava simptome alergija, prehlada, smanjuje koštano- zglobne bolove, poboljšava kvalitet kose i olakšava probleme sa prostatom. Sa koprivom treba biti obazriv, posebno svi oni koji imaju oscilacije glikemije i krvnog pritiska, kao i svi koji su na antikoagulantnoj, kardiovaskularnoj ili antiinflamatornoj terapiji. Sa koprivom treba biti pažljiv i iskoristiti njena lekovita svojstva na najefikasniji način. Čorba od koprive je idealna za poboljšanje krvne slike, a kao prilog mesu može da bude moćan saveznik u olakšavanju alergijskih manifestacija. U ishranu vaše bebe možete je uvesti nakon sedmog meseca.
Spanać, kralj povrća
Koliko snage i energije, spanać obezbeđuje znamo još iz crtanog filma o Popaju, a njegovo nutritivno bogatstvo sa pravom ga drži na tronu kralja povrća. Preporuke za uvođenje spanaća u dečju ishranu su nakon osmog meseca, međutim poslednjih godina se savetuje da se ipak sačeka 10-12 meseci, upravo zbog sve više pesticida kojima se prska, kao i težine za dečji stomak. Najbolje ga je u početku dodavati uz još neko povrće kao što je šargarepa ili krompir, i to jednom do maksimum dva puta nedeljno. Da bi se neutralisala oksalna kiselina koja se nalazi u spanaću, najbolje ga je praviti sa mlekom.
Recept za spanać sa krompirom, šargarepom i mlekom
Potrebno je :
– jedan srednji krompir
-200g spanaća
-Tri šargarepe
– 100ml mleka (majčino mleko, kravlje mleko ili formula)
Priprema: Spanać ubaciti u ključalu vodu i kuvati oko 5 minuta. Krompir i šargarepe skuvajte u posebnoj posudi. Kada su skuvani sjediniti u blenderu i dodati mleko, po želji i malo soka od limuna.
Recept za šarenu prolećnu salatu
Potrebno je:
-zelena salata
-jedan paradajz
-jedan krastavac
-tri rotkvice
-naseckani sremuš
-naseckani mladi luk
-bosiljak, so, biber, maslinovo ulje
Priprema: Pomešajte sastojke, sjedinite sa maslinovim uljem i malo limunovog soka, po želji dodajte komadice mladog sira, čija semenki, začinite sa malo soli, bibera i bosiljkom.
Komentari 0