Konzumaciju sladoleda tokom zime preporučuju i naučnici iz razloga što su temperaturne razlike između našeg tela i spoljne sredine tada manje nego tokom vrelih dana. Ovu činjenicu potvrđuju i stanovnici hladnih skandinavskih zemalja u kojima se u toku godine pojede najviše sladoleda, a zabeleženo je manje oboljevanje od virusnih i bakterijskih infekcija, za razliku od južnih zemalja.
,,Kod upale krajnika pored pridržavanja terapije koju nam je prepisao doktor može se koristiti i sladoled, pošto se pokazalo da pored toga što deluje antiimflatorno sladoled takođe smanjuje simptome i znake oboljenja’’ objašnjava lekar specijalista ORL, Doc. Dr Vladimir Nešić.
Konzumacija sladoleda može pomoći i prilikom gušobolje iz razloga što sladoled deluje s jedne strane antizapaljenski, a s druge strane smanjuje bolnu osetljivost sluznice što se objašnjava lokalnim delovanjem hladnoće koja ujedno sprečava množenje mikrorganizama i bakterija u usnoj duplji.
Ukoliko dete ima streptokoki da li sme da konzumira sladoled
Može, naravno.