NARANDžASTI PIRE
Potrebno je: 800 g bundeve, krompir srednje veličine, glavica crnog luka, kašika ulja ili putera, so, biber i suvi začini.
Bundevu očistite od semenki, oljuštite, iseckajte na kockice i zajedno sa očišćenim krompirom kuvajte u hladnoj vodi dok ne omekša. Dok se povrće kuva, iseckajte glavicu crnog luka i propržite u dubljoj posudi ili tiganju, na ulju ili puteru. Skuvano povrće procedite, ali ostavite malo vode sa kojoj ćete ga ispasirati u fini pire. Kada to uradite, sipajte u posudu sa proprženim lukom, dodajte so, biber i suve začine po ukusu, dobro promešajte i krčkajte još dva minuta. Izvadite pire u posudu za posluženje i pospite malo peršuna po površini ili ubacite nekoliko glavica kuvanog brokolija.
* * * * * * * * * * * * * *
MEDITERANSKA SALATA
Potrebno je: 200 g bundeve, 300 g rukole (zelene salate ili kupusa), štap praziluka, 4,5 sušenih paradajza, nekoliko maslina, glavica crnog ili crvenog luka, kašika seckanog peršuna , maslinovo ulje, so, biber, suvi bosiljak ili origano po ukusu.
Očišćeni komad bundeve možete da grilujete ili pečete u rerni, ali ne do kraja da se bundeva ne bi raspala. Zatim isecite na kockice ili tanke šnite, pa pomešajte sa ostalim povrćem. Možete da dodate i kukuruz ili svež parajaz, tikvicu, cveklu… Ovu, izuzetno zdravu i hranljivu vitaminsku salatu, začinite maslinovim uljem, posolite, pobiberite i pospite bosiljak ili origano. Kockice feta sira daće joj još bolji ukus, pa možete i njih da dodate.
Komentari 0