Jeste li se ikada zapitali šta vašem telu radi ispijanje Koka-Kole i drugih gaziranih pića koja su puna šećera? Portal Truth Theory napravio je infografik baziran na istraživanju. Pokazali su šta se događa u telu od trenutka kada se gazirano piće popije pa narednih sat vremena.
Ovo su rezultati:
- Prvih 10 minuta – U telu se našlo 10 kafenih kašičica šećera što je doza više nego dovoljna za ceo dan.
- 20 minuta – Šećer u krvi uzrokuje navalu insulina, a jetra se silno trudi da pretvori sav taj šećer u masnoću.
- 40 minuta – Kofein je kompletno apsorbovan, zenice se šire, krvni pritisak raste, a jetra izbacuje šećer u krvotok. Adenozin receptori u mozgu su blokirani i sprečavaju pospanost.
- 45 minuta – Vaše telo proizvodi dopamin koji stimulišea centre za užitak u mozgu, slično kao heroin.
- 60 minuta – Fosforna kiselina veže kalcijum, magnezijum i cink u donjem delu creva i podstiče metabolizam. To je još složenije zbog visoke doze šećera i veštačkih zaslađivača koji povećavaju izlučivanje kalcijuma. Kofein ima dijuretička svojstva i češće mokrite tako da ćete izgubiti i natrijum, elektrolite i vodu iz tela. Dolazi do pada šećera pa postajete razdražljivi i tromi. Osim što ste izgubili tečnost, izgubili ste i sastojke korisne za jačanje kostiju i zuba.
Objašnjenje stručnjaka:
– Koka-Kola ne sadrži samo velike količine kukuruznog sirupa, već i soli i kofeina. Inače, gazirana pića puna su kiselina koja oštećuju zubnu gleđ i vode karijesu, a veštačke boje mogu obojiti zube. Samo jedna limenka može sadržati 39 grama šećera što je dnevna doza – objašnjava bivši lekar dr Samir Pate.
Dodao je da što se gazirano piće duže ispija, povećava se i šteta koja može nastati na zubima. Potrebno je samo 20 sekundi da bakterije u ustima počnu da proizvode kiselinu, a zatim će nagrizati gleđ do pola sata. Ako vam treba 30 minuta da sve popijete, tada se štetno delovanje na zube znatno produžava. Žvakaća guma bez šećera pomaže u smanjivanju kiseline u ustima.
– Redovna konzumacija većih količina napitaka kao što je Koka-Kola pogoduje povećanju krvnog pritiska, bolestima srca, dijabetesu i gojenju. Ove činjenice za Koka-Kolu mogu šokirati, ali dobar su pokazatelj zašto je treba izbegavati – kaže nutricionista Ela Alred.
Objasnila je kako velika količina šećera koja naglo dođe u telo prisiljava pankreas da pojačano proizvodi insulin, a to povećava šanse za razvoj dijabetesa tipa 2. Razvoju bolesti srca pogodovaće pojačano taloženje masnoća.
– Kofein u Koka-Koli uništava neke receptore u mozgu zbog kojih se osećamo opreznima i budnima. Nakon prestanka delovanja tog pića postajemo dehidrirani, umorni i pospani, pa opet posežemo za energetskim stimulansom. Šećer i kofein stimulišu iste centre za užitak u mozgu kao i kokain i heroin, i želimo još više toga – dodaje nutriciona.
Stručnjaci savetuju ograničavanje unosa šećera u organizam na sedam čajnih kašičica ili kockica dnevno. Osim ostalih prednosti za zdravlje, to će smanjiti rizik od karijesa kod dece.
Izvor: 24sata.hr
Komentari 0