Foto: Freepik
Način na koji Japanci jedu, daje im veliku prednost u dugovečnosti i zdravlju.
Amerikacni ne ulaze ni u top 10. Američki dečak rođen 2013. godine očekuje se da uživa u dobrom zdravlju do oko 65 godina i živi 76 godina, u proseku.
Zašto su Japanci takav centar zdravlja? Naomi Moriiama, koji je odrastao u Japanu i njen suprug Vilijam Dojl počeli su da istražuju to pitanje.
„U poređenju sa drugim razvijenim zemljama, Japanci u proseku unose manje kalorija dnevno, a u zdravijem obrascu: Više ribe, više biljnih proizvoda, manje mesa i mlečnih proizvoda, poslastica i manje-više razumne veličine porcija“
Evo par saveta koje i vaša porodica može da usvoji da poveća svoje zdravlje:
Odaberite hranu sa manje ‘kalorija po zalogaju’
Tipičan Japanski obrok je mala činija pirinča, činija miso supe i tri jela koja se služe u malim posudama: skromna veličine porcije ribe, mesa ili tofu, i dva jela od povrća
Ne morate da počnete sa kuvanjem autentične japanske kuhinje, ali ona podstaknite taj obrazac spremanja.
Uživajte u više voća, povrća, žitarica i ribe, koje sadrže manje kalorija. Trošite manje obrađenih namirnica i proizvoda sa prekomernim kalorijma ili dodatim šećerom.
Vežbajte ‘fleksibilnu uzdržanost’
Opasno ograničenje hrane ili „satanizacija hrane“ nisu deo japanskog načina života. Deca se podstiču da uživaju u poslasticama i grickalicama, ali u odgovarajućim količinama i ne često. Hrana se služi na manjim tanjirima, i nema superdimenzioniranja.
„Mi veoma verujemo u“ fleksibilno uzdržavanje“kada je u pitanju manje zdrava hrana. To je japanski obrazac.
„Samo napred i uživajte pici, sladoledu, kolačima ili čipsu sa svojom porodicom s vremena na vreme. – Svakako ne svaki dan. Takve obroke nemojte imati često u svojoj kući.“
Da biste izbegli iskušenja, ne kupujte velike kese čipsa i velika pakovanja sladoleda
Komentari 0