- Pripremite nedeljnu količinu žitarica odjednom.
„Moj omiljeni trik kod pripreme hrane jeste da za celu nedelju unapred skuvam sve žitarice, kao što su kinoa, smeđi pirinač, pasta ili kuskus i farik. Za većinu je potrebna ista oprema: samo velika šerpa i voda ili neposoljena čorba koja dodaje ukus. Žitarice se obično kuvaju isto kao pirinač, u odnosu žitarica i vode 2 prema 1 ili 1 prema 1. Kad tečnost ispari, možete da ih stavite na papir za pečenje da bi se brže ohladile,a onda spakujete u posude veličine jedne porcije. Mogu i da se zamrznu na nekoliko nedelja ako je potrebno. Ovo koristim kao osnovu za balansirane obroke tokom nedelje – od preliva za salatu, preko punjenja burita ili takosa, parfea za doručak, do brze supe ili paprikaša. Postoje brojne varijante a velika je ušteda u vremenu ako ne morate svakog dana da čekate da voda u šerpi provri!” – Kara Harbstrit, dijetetičarka.
- Čuvajte jestive ostatke.
„U dve velike posude čuvam ostatke povrća i začinskih biljaka. Jestivi ostaci kao što su ljuske povrća, listovi i stabljike idu u posudu u frižideru za kasniju upotrebu; nejestivi delovi idu u posudu u zamrzivaču da bi se kasnije koristili kao kompost. Svakih par dana, od ostataka iz frižidera napravim sote za neobičnu pastu ili paprikaš sa krompirom i prženim jajima odgore. Na taj način se hrana ne baca, štedi se vreme, a i prave ukusna jela!” – Džeki Njudžent, dijetetičarka i kulinarska nutricionistkinja, autorka kuvara The All-Natural Diabetes Cookbook.
- Planirajte šta ćete kupiti u prodavnici.
„Odvojite 20 minuta nedeljno da isplanirate koje su vam namirnice potrebne pre nego što odete u kupovinu. Jeste da je za to potrebno malo vremena, ali bar nećete gubiti vreme lutajući između rafova. Takođe ćete uštedeti mnogo novca jer nećete kupiti nepotrebnu hranu! Idite u prodavnicu sa idejom koliko porcija proteina, žitarica i povrća vam je potrebno. Kad dođete kući, budite kreativni pa iskoristite sve što ste kupili i napravite dovoljno za naredne dane.” – Ašvini Mašru, dijetetičarka, autorka knjige Small Steps to Slim i vlasnica kompanije Wellness Nutrition Concepts.
- Napravite lepe parfee za odličan doručak za poneti.
„Obožavam parfee od grčkog jogurta, zato često pravim doručak za nekoliko dana unapred. U posudu za čuvanje u frižideru poređam običan grčki jogurt, iseckani mango ili smrznute borovnice, sitno seckane bademe ili pistaće, i malo pospem cimetom. Tako narednih nekoliko jutara imam spreman doručak za poneti.” – Ejmi Gorin, dijetetičarka, vlasnica firme Amy Gorin Nutrition.
- Napravite neko jednostavno jelo i podelite ga u porcije za nekoliko dana.
„Jedan od mojih omiljenih trikova kod pripreme hrane je da napravim jelo od mešanog povrća sa pasuljem i grilovanom piletinom, i podelim ga u posude za čuvanje u frižuderu za celu nedelju. Povrće propržim sa maslinovim uljem, belim lukom, himalajskom morskom solju, mlevenom paprikom i belim ili crnim vinom. Onda pokrijem pet do deset minuta da upije sokove i paru. Sve to podelim u pet posuda za čuvanje u frižideru, dodam crni ili običan pasulj koji sam isprala i zagrejala na ringIi. Zatim dodam grilovanu piletinu i odgore parmezan, koji se otopi jer je jelo vruće. Tako dobijem pet obroka za sledeću nedelju!” – Melisa Burčil, dijetetičarka iz firme Zone Manhattan.
Komentari 0