Napokon jedan recept za kiflice gde ne morate da stavljate kvasac, pa čekate da naraste, pa testo premesite, pa čekate malo da naraste…
Pa pitate koliko čega da stavite a “iskusne domaćice” vam kažu preciznu meru: “Znaš, staviš onako, oko 100, 150 grama, videćeš od oka!”
Sastojci:
- 250 grama glatkog belog brašna
- 3 ravne kašičice praška za pecivo
- 125 grama svežeg sira
- 50 mililitara mleka
- 50 mililitara ulja
- 1 belance
- 1 kašičica soli
Ovo je smesa dovoljna za jedan veliki pleh. Pošto su kiflice lepe i ukusne savetujem vam da odmah napravite duplu meru. Mere su tačne i precizne. Ništa ne treba dodavati ili oduzimati.
Za premaz umutite jedno žumance, kašiku mleka i kašiku ulja.
Priprema
U dublji sud (čitajte vanglicu – za duplu meru vanglu) sipajte brašno, prašak za pecivo i preostale sastojke. Mikserom (spiralnim nastavcima) mesite testo najmanjom, a zatim sve većom brzinom tako da se dobije kugla glatkog testa. Testo možete umesiti i ručno.
Kada dobijete glatku kuglu testa koja se odvaja od ivica vangle razvaljajte ga po pobrašnjenoj podlozi. Uključite rernu na 200 stepeni.
Izrežite testo na kvadrate. Od svakog kvadrata napravite kuglicu (ovde deca dolaze do izražaja). Makazama izrežite uši zeki (kao na slici) a čačkalicama napravite rupice za oči (to mogu raditi veća deca).
Na kraju premažite kiflice i stavite ih u rernu da se peku. Zečići su pečeni kada porumene.
Tako ste dobili prave uskršnje kiflice – zeke.
Možete ih posuti prah šećerom, narendati sir preko (nikako na glavu i uši) ili… kako god hoćete.
Izvor: Roditelj Srbija
Komentari 0