Poštovani! Krenuli smo sa nemliječnom dohranom, žitarice, voće, povrće i naravno dojimo i dalje . U našoj najširoj porodici nikada niko nije imao nikakvu alergiju, ni kod mene ni muža. Ali bojim se glutena jer na internetu se načitam svega i svačega. Toliko se spominje taj gluten a aj en znam nikog živog da je alergičan na njega. Kad smijem da uvedem namirnice koje sadrže gluten i da li odlaganje istih išta uopšte predstvalja, u smislu da ću rizikovati tu alergiju ukoliko ranije uvedem! A ako se ne daj Bože pojavi alergija, da li se ona odmah manifestuje u vidu nekog osipa, proliva i slično ili može proći neopaženo! Hvala unaprijed.
Nepodnošenje glutena je obično podmukla bolest. Zato se savetuje da se ne žuri sa glutenom. Tu postoje oprečna mišljenja, a mi spadamo u grupu tradicionalno opreznih predijatara koji vole da se sačeka do 9. meseca, pa da se krene sa glutenom. Postoji mnogo zdravih žitarica za bebe koje NE sadrže gluten.
S poštovanjem,
Specijalisti pedijatrije
dr Tatjana Vukomanović i ass. dr Goran Vukomanović
Copyright © 2023.
Moj Pedijatar