Studija je pokazala da trudnice koje imaju nizak nivo proteina kratkog lanca acetata u krvotoku imaju veće šanse od razvoja opasno povišenog krvnog pritiska.
Iako nije poznat tačan uzrok preeklampsije, smatra se da ima veze sa lošim funkcionisanjem imunog sistema, ali i sa tim što se placenta ne razvija kako treba zbog problema sa krvnim sudovima koji je „hrane“.
Proteini kratkog lanca imaju antizapaljenska dejstva, što pomaže imunitetu i tako štiti od ovih komplikacija u trudnoći.
Naučnici iz Australije nakon sprovedenog istraživanja savetuju trudnicama da „jedu pravu hranu, uglavnom biljnog porekla i ne previše“, kako bi smanjile rizik.
Istraživanje je sprovedeno na Univerzitetu u Sidneju, a profesor dr Ralf Nanan kaže da se „ispostavilo da su ishrana i bakterije u crevima ključni za zdravu trudnoću“.
Mediteranska ishrana koja sadrži dosta namirnica bogatih vlaknima štiti od preeklampsije, pokazalo se u ovoj studiji.
Komentari 0