Foto: Freepik
Smatraju se esencijalnim masnim kiselinama jer moraju da se unesu hranom i telo ne može same da ih proizvede.
Tri glavne vrste su alfa-linolenska kiselina (ALA), eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA).
ALA je prisutna u raznim biljnim namirnicama, uključujući biljna ulja, orašaste plodove, semenke i pojedine vrste povrća. Samo telo ga pretvara u male količine DHA i EPA jer ALA nije aktivan oblik.
EPA i DHA prirodno se nalaze u masnoj ribi, poput lososa, skuše i tune. Velike ribe iako sadrže veliku količinu EPA i DHA nisu najbolja opcija jer sadrže i teške metale, a sa DHA su bogati riblje ulje, krilovo ulje i ulje algi.
DHA je važan nutrijent za rast i razvoj dece, ima ključnu ulogu u formiranju i funkcionisanju centralnog nervnog sistema i mrežnjače kod dece. Ova masna kiselina je prisutna u značajnim količinama u plodovima mora, morskoj ribi, školjkama, mikro i makro algama. Nedostaci i poremećaj ravnoteže aminokiselina dugih lanaca dovode do oštećenja kognitivnih i bihevioralnih funkcija kod deteta.
Najveći značaj unosa DHA masnih kiselina je u prvih godinu dana od rodjenja ali je potrebno suplementaciju nastaviti i kasnije tokom života.
Omega tri masne kiseline imaju ključnu ulogu u rastu i razvoju dece, sa posebnim uticajem na centralni nervni sustem. Deca koja dobijaju omega 3 masne kiseline pokazuju poboljšanja u različitim kognitivnim funkcijama, poboljšanje stanja krvnog pritiska i poboljšanja vidne oštrine. Pomažu da dete duže spava tokom noći a imaju i pozitivan uticaj na decu koja boluju od astme. Posebno su korisne za učenje, pamćenje i razvoj mozga.
Dnevne potrebe za omega-3 masne kiseline zavise od uzrasta i pola.
Masna riba, orašasti plodovi, semenke i biljna ulja su prirodni izvori omega-3 masnih kiselina koje možete jednostavno dodati u ishranu deteta kako biste povećali njihov unos. Ipak, riba nije dovoljno zastupljena u našoj ishrani u našem području zbog čega je preporučena suplementacija. Potrošnja ribe u Srbiji je pet puta manja od preporučene u svetu.
Radi obezbedjenja odgovarajućeg nivoa DHA potreban je minimalan unos 250-350 g “plave” morske ribe (skuša, sardela, papalina, haringa, tunj) 2-3 x nedeljno ili kombinacija odgovarajuće suplementacije.
Posle treće godine najčešće je potrebna suplementacija sa 150-200mg dnevno uz normalnu ishranu a kasnije se može povećati i na 500mg tokom života.
Srčani i moždani udar su vodeću uzrok smrti u svetu a zajednice koje jedu velike količine ribe značajno manje oboljevaju od ovih bolesti u odnosu na druge narode.
Zbog narušenog balansa omega-3 i omega-6, usled savremenog načina ishrane, Evropska agencija za hranu preporučuje suplementaciju DHA omega 3 masnim kiselinama tokom perioda detinjstva ukoliko se hranom ne unose dovoljne količine.
Promo
Komentari 0