Foto: Flickr
Osim toga deluje preventivno na razvoj mnogih bolesti kasnijeg životnog doba, a tu pre svega spadaju dijabetes (šećerna bolest tip II), ateroskleroza, ishemijska bolest srca (infarkt srca), ishemija mozga (šlog), prerano starenje, povišeni krvnipritisak i druge.
Iz tih razloga savetuje se da deca do pune dve godine jedu hranu spacijalno pripremljenu samo za njih.
To ipak mogu da budu jela pripremljena i za celu porodicu, pod uslovom da se za bebu odvoji izvesna količina pre nego što se zajedničko jelo začini, posoli ili obradi na dodatni način, koji se ne preporučuje u obradi bebine hrane.
Kad spremate obroke za vašu bebu, možete eksperimentisati sa raznim dodacima i kombinacijama. Ako zapamtite da su prženje na vrelom ulju i zaprške zabranjene, da se so i začini ne daju odojčadi – onda imate malo prostora za greške. Mnogi roditelji prečesto misle kada njihova beba ima dobar apetit i brzu prilagodljivost na “hranu za odrasle” da ona može da jede sve, pa i začinjenu hranu.
Nažalost, ovo je velika greška koja će se ispoljiti kasnije, a cilj ovog Dnevnika je upravo da se ovakvi stavovi promene, prihvate osnovne činjenice pravilne ishrane ne samo bebe nego cele porodice. Tako će svaki dan sa vašom bebom biti drugačiji i pun novih iznenađenja. Međusobno upoznavanje biće bolje, i putem pripreme hrane i putem hranjenja.
Odlomak iz knjige “Kuvarski dnevnik bebe Marte” autorke dr med. Marije Mandić
Sve informacije u vezi sa ovom knjigom možete potražiti na facebook straniciwww.facebook.com/kuvarskidnevnikbebemarte kao i putem e-maila: kuvarskidnevnikbebemarte@gmail.com ili na telefon 024/524-884 ili 063/593-068
Komentari 0