Dijetetičari smatraju da postoji poremećaj ponašanja ako je ono u sukobu sa svakodnevnim životom i srećom. Kada se zabrinutost zbog odlaska u restoran, užina između obroka, unosa ugljenih hidrata ili [sami dopunite spisak pravila o hrani] – čak i ako je sve to u službi zdrave ishrane – pretvori u opsesivno razmišljanje ili izbegavanje situacija u kojima se očekuje da se jede hrana koja nije „dozvoljena”, vreme je da se promeni odnos prema hrani i jelu.
Nažalost, mnogi od nas slede pravila o hrani a da toga nisu ni svesni. Ako ste ikad bili gladni kasno uveče ali ste pomislili da ne treba da jedete ili ste ignorisali glad zato što ne treba da jedete do vremena za ručak, verovatno znate šta ovo znači.
Najbolji signali koje treba slediti kad je ishrana u pitanju jesu oni koje vam šalje sopstveni organizam.
Naš organizam je prirodno podešen da nam pomogne da znamo kad da jedemo, i zbog gladi i zbog zadovoljstva. Ali mnogi od nas su nagomilali toliko pravila o hrani da im je teško da registruju te signale. Jedan od načina kako da se uoče ti signali i primenjuje intutivna ishrana da bi se sklopio mir sa hranom jeste da se odbaci mentalitet dijete, uvažava glad, poštuje sitost i osećaju osećanja, uz vođenje računa o zdravlju primenom „nežne ishrane”.
Ako nešto treba da naučite iz ovog članka, onda je to da je zdrava ishrana fleksibilna i da sve vrste namirnica mogu da se ukope u zdravu ishranu. Za one kojima su potrebne dodatne smernice za pripremanje hranljivih jela koja ih čine sitim, preporuka je da koriste Metod tanjira. On podrazumeva da polovinu tanjira napunite povrćem bez skroba, jednu četvrtinu proteinima i jednu četvrtinu ugljenim hidratima. Važno je da ovo ne pretvorite u način ishrane koji ćete bez izuzetka primenjivati. Biće obroka (ili dana) kada na vašem tanjiru neće biti povrća i to je sasvim u redu. A ako uvidite da ne možete da se oslobodite pravila o hrani ili ste jako zabrinuti u vezi sa hranom i ishranom, razmislite o poseti dijetetičaru koji vam može pomoći ili vam preporučiti nekog drugog profesionalca koji to može.
I na kraju, treba imati na umu da sposobnost da budete fleksibilni pri izboru hrane predstavlja privilegiju. Za mnoga zdravstvena stanja kao što je celijakija znače da nemaju izbora osim da eliminišu određene namirnice. Ova vrsta ograničenja je deo očuvanja zdravlja i potpuno je opravdana. Važno je da slušate svoje telo, da ga poštujete i da se pri tome zabavljate.
Autor: Džesika Džouns, dijetetičar
Izvor: Self.com
Komentari 0