Mada je zima na pragu, i u ovom periodu možemo da uživamo u blagodetima prirode i njenim zdravim namirnicama. Jedna od njih je rogač, čija lekovita svojstva pomažu kod mnogih oboljenja.
Sadrži gvožđe, magnezijum, kalcijum, natrijum, kalijum… Bogat je vitaminima A, B1, B2, B3, B6, B9, C i E. Rogač je moćan antioksidans, koristi se i za lečenje dijareje, probavnih smetnji i gorušice.
Istraživanja su pokazala da ova mediteranska biljka utiče na poboljšanje nivoa lipida kod osoba sa prekomernom telesnom težinom. Koristi se u dijetetskoj ishrani i kao odlična zamena za čokoladu.
Iako ima drugačiji ukus od čokolade i dve trećine manje kalorija, mnogo je zdraviji, pa se preporučuje obolelima od dijabetesa kao pomoćna terapija. Odličan je protiv migrene, nervoze i drugih problema. Reč je o prirodno slatkoj namirnici, pa se prilikom pripremanja poslastica sa rogačem stavlja manje šećera nego kod slatkiša sa kakaom.
Komentari 0